Гърция въвежда странни изисквания за българските собственици на яхти

0

Нови, доста странни изисквания въвежда Гърция за българските собственици на яхти и за хората, които наемат плавателни съдове в южната съседка. 

Местната брегова охрана вече ще изисква легализиран превод на капитанските свидетелства на гръцки език. Това обаче не е единственото нововъведение. Освен това собствениците на моторните лодки ще трябва да се сдобият с удостоверение, издадено от посолството ни в Атина или от консулство, че свидетелството за управление на корабчето е издадено от компетентен орган, съобщава Офнюз.

При липсата на въпросните документи бреговата охрана на Гърция ще налага глоби.

Ето какво пишат по темата във фейсбук страницата на българското консулство в Солун:

Посолството на Република България в Атина информира българските граждани, притежатели на Свидетелства за правоспособност – водач на кораб по море, че са възможни проверки от представители на Отдел пристанищна полиция, към Пристанищен корпус – Гръцка брегова охрана на Министерство на корабоплаването.

Проверките се извършват на лица, управляващи моторни лодки, съгласно условията на чл. 3, алинея 19 от Регламент определящ реда за провеждане на изпити за водачи на моторни лодки, на обучители за управление на моторни лодки, регистрация на школи да обучение на водачи на моторни лодки, обнародван на 13 май 2013 г., а именно „Удостоверения за управление на моторни плавателни съдове издадени в чужбина на гръцки или чужд гражданин, се признават ако са издадени или признати официално от властите на издаващата държава“.

При проверка от представители на Пристанищен корпус – Гръцка брегова охрана, притежателите на Свидетелства за управление на кораб, издадени от друга държава следва да представят следните документи:

1. Официален превод на притежаваното Свидетелство, на гръцки език;

2. Удостоверение от Посолството или Консулството на съответната държава издала документа, потвърждаващо компетенциите на държавния орган, издал документа или официалното признаване от държавата на Свидетелството и издаващия го орган, в случай че той не е част от държавната администрация.

Неизпълнението на предписанията на пристанищните власти за представяне на посочените документи води до налагане на административни санкции за гражданите.

Не е ясно изобщо каква е логиката на подобни изисквания към капитанските свидетелства.

Дипломат, пожелал анонимност, заяви:

„Утре вероятно ще поискат превод и на личните ни карти като минаваме границата.“

Министерството на транспорта и съобщенията, към което е компетентният орган за капитанските свидетелства – ИА „Морска администрация“, все още няма позиция за нововъведенията на властите в Атина.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече