Президентът смъмри Христо Иванов и Васил Терзиев

0

Президентът Румен Радев отправи остри критики към съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и номинирания от ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев.

Това стана след като държавния глава бе попитан от журналисти дали е възможно напрежението между него и управляващите да ескалира в навечерието на местните избори, включително и заради думите на Христо Иванов, който преди няколко дни сравни Радев с несменяемия президент на Беларус Александър Лукашенко, както и за думите на Васил Терзиев – „Човек, който би трябвало да е обединител на нацията, всъщност е мегафон на чужда държава“ –  по повод изказванията на президента срещу „безродниците и нихилистите“ при откриването на пилона на Рожен. 

Радев първоначално отвърна: „Не искам да слизам на това ниво на говорене с епитетите, които те употребяват, но явно г-н Иванов прави всичко възможно, вкара в играта всички възможни карти, за да забравим по-бързо подлостта, с която той измами своите избиратели и предаде своите принципи и ценности. Знаете, че той извая целия си политически опит като борец срещу мафията, наречена от него „Борисов“, и срещу задкулисието, наречено от него „Пеевски“. А в момента той не просто се прегърна с тях, той им слугува“.

По думите му Иванов „обилно и напоително“ е обяснявал, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат държани извън управлението за дълго време. „Днеска той им подарява управлението и ще променя България заедно с тях“, констатира той иронично.

По отношение на Васил Терзиев президентът отбеляза, че не е коректно да се съди за децата на работили за „Държавна сигурност“ по техните родители.

„Това по-скоро е урок за хората, които дълги години осмисляха своето политическо битие с жестоко линчуване на всички, свързани с „Държавна сигурност“, а днеска издигат точно такъв кандидат“, коментира още той и допълни, че това осветлявало двойните стандарти, които практикуват „най-шумните представители“ на българската политика.

„Що се отнася до самия кандидат, за мен човек, който предава родителите си, ще предаде и родината си“, допълни президентът.

Коментирайки заплахата за убийство, отправена към министъра на отбраната Тодор Тагарев, президентът Румен Радев заяви, че е против заплахите за убийство срещу който и да е български гражданин. Той постави въпроса за редица българи, включени в списъка на украинския сайт „Миротворец“ на лица, сочени за врагове на Украйна. „Когато имаше заплаха към Христо Грозев (български разследващ журналист от сайта „Белингкат“), държавата се задейства моментално с всички служби, с нашите партньори, за да гарантираме сигурността на българския гражданин. Очаквам българското правителство най-сетне да вземе отношение по този случай“, каза Радев.

Сред българските имена на сайта са тези на евродепутатите проф. Иво Христов и Елена Йончева, журналистката Велислава Дърева, лидера на „Атака“ Волен Сидеров, анализатора доц. Валентин Вацев и др.

„Миротворец“ нашумява през 2015 г., когато украинският опозиционен журналист Олес Бузина и украинският опозиционен политик Олег Калашников, включени с лични данни в списъка на сайта, са убити при атентати. По-късно жертви на покушения стават и други хора от листата. След смъртта им върху техните снимки в „Миротворец“ се появява диагонален надпис в червено: „Ликвидиран“, се отбелязва и на сайта на СБЖ, като се настоява за защита на българските журналисти от списъка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече