В Москва арестуваха водещ критик на подхода към войната

0

Бившият „министър на отбраната“ на самопровъзгласената „Донецка народна република“ и руски разузнавач Игор Гиркин, известен като Стрелков, е задържан. Това съобщава РБК, като се позовава на свои събеседници.

Предварителните данни сочат, че Стрелков е задържан след сигнал на бивш служител на частната военна компания „Вагнер“.

Стрелков командваше силите на ДНР от 2014, а преди това беше офицер от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия.

Той бе осъден задочно в Нидерландия на доживотен затвор по делото за свалянето на малайзийския „Боинг“ над Украйна през 2014 г., повечето жертви на борда на който бяха нидерландски граждани. Близо 300 души загинаха.

В канала на Стрелков в „Телеграм“ междувременно се появи съобщение от съпругата му, Мирослава Регинска, според която представители на следствието отвели съпруга ѝ – по думите на портиера на сградата, в която живее – около 11:30 ч. сутринта московско (и българско) време. Обвинението, твърдят по думите ѝ приятели на Стрелков, е по чл. 282 от Наказателния кодекс (екстремизъм).

„Клубът на гневните патриоти“

Още в първите месеци на войната Стрелков се очерта като един от най-гласовитите критици на начина, по който подхожда към нея руското ръководство, редом с основателя на „Вагнер“ Евгений Пригожин. Двамата, макар и редовно да коментираха неуспехите и дефицитите на руските сили, често бяха в открита вражда и разменяха реплики. През май Стрелков дори допусна, че Пригожин готви „метеж“ срещу Русия.

По-късно в канала на Стрелков в „Телеграм“ бе публикувано и съобщение от хора, подписали се като негови „съратници“, в което се казва, че задържането му съвпада с опита за създаване на „разкол“ в организацията „Клуб на гневните патриоти“. Тази група е съоснована от Стрелков, сепаратисткия политик и предприемач Павел Губарев и други. Националистическото движение остро критикува подхода към войната.

Обяснява се, че опитът за разкол е „по въпроса за отношението на организацията към ЧВК „Вагнер“ и последствията, които носи на нашата страна и нашия народ по-нататъшното съществуване на въоръжени и обучени наемници, включтелно престъпници, необременени от обета към Русия и народа ѝ“.

„Смятаме, че днешното задържане подрива доверието на населението на страната към правоохранителните органи, че то е продължение на нечестната борба с Игор Иванович (Стрелков – бел. ред.) и има крайно негативни последици за стабилността на страната в условията на СВО (специална военна операция, както Русия нарича войната в Украйна – бел. ред.)“, продължават авторите. Изтъкват, че след метежа на Пригожин Стрелков последователно настоявал за осъждане на държавно ниво на действята на „незаконното въоръжено формирование“ „Вагнер“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече