Обезобразена! 400 шева са средна телесна повреда, според съда в Стара Загора!

0

18-годишна жена от Стара Загора е пребита и обезобразена с макетен нож, съобщиха Нова телевизия и БНТ в петък. Случаят е от края на юни, а за нападението е повдигнато обвинение на 26-годишен мъж, който е бивш приятел на жертвата. Той е задържан, но впоследствие е освободен от ареста.

Самоличността на пострадалата засега не се разкрива. От Районната прокуратура в Стара Загора идентифицират обвиняемия като 26-годишният Г. Г. Нападението е извършено на 26 юни, но за пръв път случаят става публично известен в края на юли.

Близките на жертвата разказват, че тя е обезобразена с макетен нож и има множество порязвания по ръцете, краката и гърдите. Носът ѝ е счупен, а косата ѝ е подстригана с машинка, при което също е претърпяла наранявания.

“Съпругът ми се обади и ми каза, че дъщеря ни е пребита жестоко и нарязана с макетен нож. Разрезите бяха жестоки, с голяма дълбочина. 400 шева бяха направени по нея, беше в изключително тежко състояние. Главата ѝ беше обръсната, по скалпа ѝ имаше множество рани от машинката. Емоционалното ѝ състояние е сринато”, каза пред Нова майката на пострадалата, чиято самоличност също не беше разкрита.

По думите ѝ нападателят е имал връзка с дъщеря ѝ в продължение на четири месеца, като през това време не е имало индикации за насилие. В деня на атаката той е дошъл пред входа на жилището на семейството и момичето го е пуснало.

Районната прокуратура в Стара Загора съобщи, че в деня след нападението е получила информация от полицията, че е започнало разследване. То е за причиняване на средна телесна повреда, което се наказва със затвор до шест години.

На 28 юни прокуратурата е повдигнала обвинение на заподозрения и го е задържала за 72 часа, а впоследствие е поискала той да остане за постоянно в ареста. Районният съд в Стара Загора е уважил искането на прокуратурата, но впоследствие обвиняемият е обжалвал на втора инстанция.

Окръжният съд в Стара Загора обаче е отменил постоянния арест на предполагаемия нападател. В съобщение на сайта си съдът посочва, че причината за това е, че пострадалата е претърпяла лека телесна повреда, а не средна, както твърди прокуратурата. Магистратите се позовават на заключенията на съдебномедицинската експертиза.

Леката телесна повреда се разследва само по жалба на пострадалия, а не по общия ред. Съдът отбелязва, че при такива случаи не се предвиждат мерки за неотклонение като постоянен арест.

Районната прокуратура посочва, че наблюдаващият обвинител е дал указания за изготвяне на допълнителна медицинска експертиза, която да определи вида и характера на причинената телесна повреда на пострадалата.

България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, че не е защитила жертва на насилие в друг подобен случай. Ставаше дума за 15-годишно момиче, пребито от приятеля си, чийто случай е квалифициран от обвинението като лека телесна повреда – престъпление, което се разследва само по жалба на пострадалия.

Случаят на обезобразената 18-годишна жена идва на фона на статистика на неправителствени организации, че една на всеки три жени в България е преживяла насилие. Официална статистика няма.

Последният известен тежък случай е на 32-годишната Кристина Благоева, която беше убита през април, а за случая беше обвинен бившият ѝ приятел. Българският закон обаче не признава случаи като този за домашно насилие, защото пострадалите не живеят “в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство” със заподозрения си насилник.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече