Синя луна, две пълнолуния и пик на Персеидите през август

0

Август 2023 г. ще бъде един от редките месеци, през който ще настъпят две пълнолуния – в началото и в края на месеца. В такива случаи второто пълнолуние се нарича Синя Луна – название, което обаче няма нищо общо с видимия цвят на Луната. Това съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и в катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

Той уточни, че моментите на двете пълнолуния ще бъдат близки до тези на лунните перигеи, което означава, че пълнолунията ще бъдат също така и суперлуния.

Първото пълнолуние и Супер Луна ще настъпят на 1 август в 21:31 ч. българско време и ще предхождат с 8 часа и 22 минути лунния перигей на 2 август в 05:53 ч.

Второто пълнолуние ще е на 31 август в 04:35 ч. и ще настъпи 12 часа и 43 минути след перигея на 30 август в 15:52 ч., уточни физикът. Второто суперлуние ще бъде и Синя Луна, тъй като се случва в рамките на същия месец.

Ефектът от суперлунието не бива да се бърка с често наблюдаваната илюзия „огромна изгряваща Луна“ и аналогично „огромно изгряващо Слънце“, посочи Маркишки. Той е автор на справочника “Гид на любителя астроном”, който се издава вече традиционно всяка година от катедра “Астрономия” във Физически факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

Напомняме, че през август предстои да наблюдаваме и пика на един от най-големите метеоритни потоци – Персеидите.

Ярки, чести метеори с дълги опашки ще осветяват небето със скорост от около 50 до 100 на час. Дъждът се случва, когато Земята преминава през отломки, оставени от кометата Суифт-Тътъл, и достига своя връх, когато Земята се движи през най-плътната част.

Миналогодишните Персеиди съвпаднаха с пълнолуние, което затрудни виждането на някои падащи звезди. Но тази година дъждът ще достигне грандиозния си пик два дни преди новолунието на 11 и 12 август.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече