Рядко явление издига студената вода на повърхността по морето

0

От Националния институт по метеорология и хидрология с филиал Варна (НИМХ-Варна) съобщиха за интересно явление, което се образува в някои части от нашето Черноморие, съобщава dariknews.bg.

„От 24 юли до днес баричното поле над Черноморския басеин се преустрои в антициклонално, вятърът по северното крайбрежие придоби за дълъг период от време южна и югоизточна компонента. Брегът по нашето Черноморие е с различна ориентация спрямо морето, а в районите северно от нос Калиакра, както и на юг от нос Галата до Бяла тази посока на вятъра и неговата скорост, непревишаваща 10 m/s, става предпоставка за чувствително, често рязко понижение на температурата на морската вода и поява на явлението „upwelling“, посочиха от НИМХ.

Сутринта на 24 юли по българско крайбрежие морската вода е била с температура между 23° и 26°, като до обяд на север от нос Калиакра до Дуранкулак тя се е понижила до 9-10°,

в района на Шкорпиловци до 17°. Промяна към повишение се очаква или при смяна на посоката на вятъра, или при силата му.

По дефиниция явлението „upwelling“ (ъпуелинг) представлява „издигане на дълбоководни студени води в шелфовата зона близо до бреговете от дълбочина 300–500 м към водната повърхност, вследствие продължително действие на вятър с посока от брега към морето, както и при сгонни явления, възникващи при продължителни южни, югозападни и югоизточни ветрове”.

Температурата на водата в близост до брега се понижава, солеността ѝ се увеличава, както и разтворения кислород и биогенните елементи.

„Движението на водната маса в дълбочина, възникващо при споменатите условия, се извърша по спиралата на Екман, като отклонението на потока в северното полукълбо е надясно, поради действащата сила на Кориолис“, допълват експертите от НИМХ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече