БХК поиска прокуратурата да разпусне партия „Възраждане“

0

Прокуратурата да предприеме действия за разпускане на партия „Възраждане“. Това поиска със сигнал до държавното обвинение Българският хелзинкски комитет. Сигналът е подписан и от десетки граждани.

По закон сред основанията за прекратяване на политическа партия са влязло в сила решение на Конституционния съд, с което тя е обявена за противоконституционна, както и при разпускане с решение на Софийския градски съд. Последното се инициира с иск на прокуратурата.

С дейността си партия „Възраждане“ и нейният лидер Костадин Костадинов целят да разрушат демократичния правов ред в България, пишат вносителите до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. Според тях от „Възраждане“ все по-често отправят открити призиви за насилие и използват противозаконни средства за постигане на свои политически цели.

В сигнала, подписан от граждански активисти, адвокати, журналисти, са изредени редица конкретни случаи, в които партията нарушава грубо Закона за политическите партии и Конституцията, а активисти на Възраждане, включително нейният лидер, нерядко използват или подбуждат към насилие.

Подробно са описани действията на националистическата формация около мерките срещу ковид кризата, посочени са акции във връзка с позицията, която заемат по войната на Русия с Украйна, при които има и пострадали граждани.

„Възраждане систематично използва антисемитизъм, насажда омраза и ненавист към бежанци, роми, както и към представители на ЛГБТИ общността. Мишена на техните нападки са отделни граждани, държавни институции, дори персонала на заведение в центъра на столицата. Привърженици на национализма под флаговете на „Възраждане“ осуетиха кинопрожекция на европейски филм в София и Варна, като полицията не успя да гарантира правото на мирно събиране на гражданите“.

В сигнала са описани и случаи на тормоз върху журналисти и нарушаване на правото на свобода на изразяване. „Използването на противозаконни средства за постигане на политически цели, включително използване и подбуждане към насилие, не може да се ползва с конституционната и законова защита на свободата на изразяване и свободата на сдружаване в едно демократично общество“, се казва в сигнала.

Когато партията употребява или призовава за насилие и си поставя за цел премахване на установения демократичен модел на публична власт и замяната му с репресивно по своя характер управление държавата е длъжна да вземе мерки за ограничаване на партията, пише БХК.

„Днес ще започна с едно изказване на проф. Георги Фотев (той е сред подписалите сигнала). В НС вилнее неофашистка партия, тя шества в националните медии, обявена е война на европейските ценности, каквито са и българските ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите“, каза преди месец премиерът Николай Денков по адрес на проруската националистическа партия. По-рано лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов призова за унищожаване на тези, които смята за „рупори на американското посолство“ в страната.

БХК посочва още, че сигналът може да бъде подкрепен тук.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече