Иван Брегов: С истерия закони не се правят

0

Законодателният процес е хаотичен и не се съобразява със стратегически документи. Това каза в предаването „(О)позиция“ на „Сега“ Иван Брегов, който ръководи правната програма на Института за пазарна икономика.

С истерия закони не се правят- така Брегов коментира промените със съмнителен ефект, които парламентът спешно прави, провокиран от обществените настроения. Според Брегов, например, наказанията за престъпленията се вдигат хаотично, а не се дават механизми, с които да се работи с извършителите. И накрая тя хем ще са лежали по-дълго в затвора, хем няма да се поправят.

По думите му обществото не изследва в дълбочина детайлите, а се отдава на истерията. Ако само приемаме закони, а имаме слаба изпълнителна власт, която не ги прилага правилно, те няма да работят, посочи той. И обясни, че ако една жертва на домашно насилие е сигурна, че е охранявана, това ще е много по-работещо от пожарното изменение на всеки закон. Брегов разказа за случай от Видинско, в който младежи са убили човек заради шише ракия.

„Изследвах областната дирекция на МВР. От 400 души, които работят в нея, едва 15 служители на МВР имат функция да обикалят видинските села. Проверих графика им. Те прекарват по един час на седмица там“, каза той. И допълни, че държавата плаща огромен бюджет на МВР, гражданите трупат омраза към редовите служители, а няма как 15 души да охраняват 100 000 на много широк периметър. Този проблем обаче не е на дневен ред.

„Ако МВР има ресурса да охранява с цяла полицейска кола „Осемте джуджета“, или полицаи да извършват ремонти на високопоставени лица, защото знаем, че и това се върши, защо стигаме дотук?“, пита се Брегов.

Във видеото вижте още кога според Брегов ще заработи механизмът за разследване на главния прокурор и каква е оценката му за предлаганите промени в Конституцията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече