Оцелелите герои на прехода мутираха

0

Към момента не може да говорим за „гангстерска война“ и завръщане на „мутренските“ години“, декларира днес вътрешният министър Калин Стоянов по повод показния разстрел на Алексей Петров, който медиите навързаха с други обезпокоителни събития от последните месеци като убийството на Красимир Каменов -Къро в Южна Африка, случая с мистериозната на Ангел Христов, единия от Братя Галеви, в Дупница и пр. 

Засега разследващите все още не са съобщили официално каква е водещата версия за покушението срещу Трактора и дали са хванали някаква „гореща следа“ на извършителя.   

Никой не очаква това убийство да бъде разкрито, както не бяха разкрити и почти всички поръчкови убийства от по-ранните години на прехода.

Разбираемо е, че вътрешният министър и правителството не искат обществото да прави паралели между мутренските времена и сегашните. Това би било признание за тежък провал на държавността. От друга страна, ако искат да разкрият убийството на Трактора (а и останалите), разследващите трябва да подходят безпристрастно и да разкрият изцяло всички негови връзки и схеми с топ политици, ченгета, с подземния свят, цялото задкулисно влияние, с което разполагаше Алексей Петров, признат от Бойко Борисов за „най-добрата барета“, която познава.   

Припомняме, че Трактора беше сред ключовите фигури на Прехода, който знаеше почти всичко за всички. Другият е Бойко Борисов.   

От тази гледна точка мутренските години не са си тръгнали. Някои от героите им, които все пак оцеляха, просто мутираха, превръщайки се в бизнесмени с изключително печеливш легален или полулегален бизнес, даден им от държавата.

Смяната на главния секретар на МВР Денков, поисканата официално от премиера Николай Денков, може би ще помогне за по-добрата работа и доверието към работата на ведомството. А това би било малка, но важна стъпка за целия сектор по сигурността, чиято трансформация няма как да се случи без реформи в спецслужбите, включително и кадрови.   

Кристофер Неринг, известен изследовател на тайните служби от времето на комунизма, опровергава митовете и легендите, които изграждат имиджа на Алексей Петров като безстрашният ловец на терористи, който тръшнал на земята и задържал въоръжен с взривни вещества терорист на Централната гара в София.

Днес има новите данни по скандала с арестуваните трима българи в Лондон за шпионаж в полза нв Русия. Оказа се, че един от тях е свързан с Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия.

Драгомир Николов, „Медиапул”

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече