Чистката в службите: през задната врата и повтория начин

0

Преди 1989 г. един от най-емблематичните изрази беше „по втория начин“. Той се употребяваше за почти всяка сфера на социален, икономически, политически живот. С някои нюанси, въпросният израз се превеждаше като формула, при която, ако нещо не ставаше по общоприетия ред и начин, то чрез връзки, ходатайства или заобикаляне на закона, всяко нещо винаги може да се получи. Използваше се и по повод сдобиване с автомобил или с телевизор чрез пререждане на дългите опашки от чакащи, и за приемането в университет или назначаването на работа, и за разрешение за строеж, и за вземането на шофьорска книжка, и за купуването на банани и портокали за нова година, и за какво ли още не. 

Изразът „по втория начин“ се превърна с годините, включително и след 1989 г.,  и в принцип, при който, ако нещо не може да се случи веднага и по закон, то може да стане със заобикаляне и временни мерки и назначения. Точно този принцип пълзи и се използва и през последните няколко седмици 

в чистката и кадруването в МВР и специалните служби,

като той е обогатен и с нова технология по превземането на ръководството на сектора за сигурност – през „втория етаж“.

И в основата на всичко това е тихата битка на тихия фронт между управляващите от ПП и президента, между доскорошните „момчета на Радев“ Кирил Петков и Асен Василев и самия държавен глава. Война, която стана много очевидна покрай някак позабравения вече скандал с разпространения от Радостин Василев запис от форум на „Продължаваме промяната“, в който се чуват твърдения на Кирил Петков и Асен Василев, че всички шефове на служби трябва да се сменят веднага. От откъслечни думи ставаше ясно, че това трябва да се направи независимо законно или незаконно, както и че това е уговорено в посолство.

„Хубавото е, че Борисов също иска да ги изземе от президента.

Как можем да се измъкнем да не са негови хора? Ще кажем, че искаме външни консултанти да ни помогнат за част от конструирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е и да имаме някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл. Това е доста вероятен сценарий, защото в това не сме сами, а сме с външните партньори“, обявява в прав текст в записа бившият премиер Кирил Петков. Веднага след това той е допълнен от Асен Василев“ „Да, и само да кажем, че наши имена са синхронизирани с посолството. Това означава, че по предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО. Военно не знам дали ще го пипаме.

Това са наши хора, които са одобрени от посолството“.

Веднага след това президентът Румен Радев се хвърли да защитава специалните служби. „Първо трябва всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, те са на България и са под прякото оперативно ръководство на МС – в лицето на министър-председателя, а не на президента“, обяви държавният глава  „Ако искаш да реформираш службите, трябва да познаваш законите на тези служби, структурата, задачите, функциите, начина на сътрудничество на тези служби с чуждестранните партньори“, добави той.

Шефът на ДАНС Пламен Тончев също не остана безучастен

и нападна лидерите на “Продължаваме промяната”. Асен Василев и Кирил Петков заради казаното в записа от заседанието на партията. Според него твърдението, че има руски активи в българските служби, е безобразно политическо говорене. По време на извънредно изслушване в парламента, Тончев даде да се разбере, че няма да се даде без бой и обяви, че е образувано досъдебно производство за държавна измяна във връзка със случай, в който съветник на министър-председател от редовния кабинет е съгласувал позиции с граждани на Северна Македония. Разбра се, че премиер е бил Кирил Петков, а съветникът е Весела Чернева. Тончев внуши, че има разследване за времето на Петков, по което е изправена извадка от секретен документ в интернет сайт“ и че „достъп до този документ са имали само двама души извън състава на агенцията“.

С идването си на власт, лидерите на ПП отново станаха активни по темата,

като Кирил Петков използва разстрела на Алексей Петров

и шпионската история в Лондон, за да обяви пак курс „за спешни и дълбоки реформи“ в сектора за сигурност. 

„Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства. Нито е приемливо чуждите служби за сигурност да откриват българи – руски шпиони в Обединеното Кралство, докато ние научаваме за пореден път от медиите“, написа Петков. Веднага след това той обяви, че „още през септември ПП-ДБ ще внесем отново законопроектите за подобряване на работата на българските служби за сигурност и освобождаването им от чужди зависимости“. ПП-ДБ правят опит и по законодателен път да отнемат правомощията на държавния глава по тази линия. Сигурно обаче и Петков, и ПП са наясно, че това може да отнеме много време преди да стане факт.

За това през този период очевидно сега управляващите се опитват да превземат службите през второто ниво на ръководство. Без да се казва в прав текст, то е ясно, че президентът, който има последна дума с указ за назначаването и освобождаването на началниците на специални служби, не иска да ги уволнява. Той дори на няколко пъти ги защити, включително тези на ДАНС, военното и цивилно разузнавния, НСО.

Няма и спор, че

Радев се възползва от дългото си „царуване“, за да сложи свои хора

на ръководните постове. Така в момента всички шефове на специални служби са с негов указ, а почти всички по предложение на негови служебни правителства. Пламен Тончев е шеф на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), начело на Национална служба за охрана (НСО) е ген. Емил Тонев, Бисер Борисов ръководи Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО),  Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) се управлява от Антоан Гечев, а Служба „Военна информация“ – военното разузнаване, е с директор е ген. Венелин Велев. И очевидно с нито един от тях не иска да се раздели и няма да позволи да бъде сменен Радев.

Затова и в много кратък срок,

доминираното от ПП правителство сложи свои хора в ръководството на част от службите

Всичко започна със слагането на двама нови зам. председаели на ДАНС. Това стана с решение на Министерски съвет. Назначени бяха Петър Петров и Деньо Денев. Петров беше депутат от ПП, а от биографията му ставаше ясно, че от 2013 г. до началото на 2022 г. Петров е заемал ръководни длъжности в структурата на ДАНС. Както и, че е бил съветник в кабинета „Петков“ и секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет. Деньо Денев също е работил в ДАНС в периода от 2008 г. до 2018 г., а след това и в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконната придобитото имущество. Интересното е, че и двамата са били дълги години в същата ДАНС, която сега Петков критикува. Включително и на ръководни позиции. Остава въпросът по какъв начин Петков е стигнал до извода, че те са добрите, а другите лошите. 

Междувременно със заповед на премиера Николай Денков

бе сложен заместник и на още една служба –

тази която практически подслушва и следи хора, за които има законно разрешение. На длъжността зам.-председател на Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) е назначен Ангел Мечков. Според официалната му биография, той е работил дълги години в системата на МВР. От 2019 г. е държавен инспектор в дирекция „Противодействие на корупцията“ в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Мечков беше рекламиран от МС, че притежава юридическо образование и, че е завършил Академията на МВР в София.

И тук стигаме до МВР, където също ПП се опитва да превземе през втория етаж, най-ключовата професионална длъжност.  Главният секретар на МВР Петър Тодоров бе назначен с указ на президента Радев на 5 август 2021 г. по предложение на първото му служебно правителство. И очевидно държавният глава няма намерение да го смени. Затова и вътрешният министър със заповед му сложи за зам.главен секретар Живко Коцев. Отделно министър-председателят Николай Денков сложи като зам.министър в МВР Кирил Ценкин – шефът на екипа от НСО, който охраняваше Кирил Петков като премиер. 

Това обаче очевидно не беше достатъчно и 

дойде тотална чистка на областни директори на МВР.

Стана ясно, че поне 15 от общо 28, са извикани на среща с вътрешния министър Калин Стоянов и са били помолени да напуснат.Обявено бе, че им е предложено да освободят постовете си. На тези, които искали да останат в системата, им било предложено да бъдат преназначени на 3-4 степени по-ниско ниво в системата на МВР. Другият вариант бил да напуснат по собствено желание.

„Чистката беше очаквана и все пак е скандална, защото е нагла и безцеремонна. Целта не са никакви „резултати в МВР“. Целта е проста – “тяхното МВР” да прави изборите. Казаха си го в записа, нали помните? “Ще правим избори с наше МВР” беше точният цитат от съвета на ПП“, коментира веднага след това във Фейсбук Иван Демерджиев, който беше служебен вътрешен министър в кабинета на Гълъб Донев.

Според бившият министър това няма как да са последните рокади на това ниво в МВР. „Директно обезкървяване на системата. Преди местните избори“, пише той. Според него рокадите целят да се осигури „комфорт на определени партии за вота на есен. Като при Цветанов. Последната подобна безцеремонна чиста е именно по негово време. Помним резултатите.“

В МВР не се извършва чистка,

вътрешният министър има правомощия да подбере екипа

от служители, с които ще работи, контрира сегашният МВР-шеф Калин Стоянов. „В МВР кадрува министърът на вътрешните работи. Ако по негово време е имало друг човек или хора, които са кадрували. Това си е негов проблем“, отговори той на думите на Демерджиев. Стоянов твърди и, че директори на областни дирекции на МВР не се махат по политически причини, а просто той си поставял хора, на които имал доверие и за които смятал, че „ще се справят много по-добре от действащите ръководители“. Последното предстои да се види дали ще се случи, но е факт, че такава чистка на това ниво не е имало от времето на първото идване на власт на ГЕРБ, но дори и тогава тя беше по-малка.

Вече са сменени много директори, включително най-възловите Бургас, Варна, Пловдив

Няма спор, че кадруването в МВР и специалните служби винаги е ходене по много тънък лед. И когато се прави, то трябва да става с конкретика и разяснения пред обществото. Защото е повече от очевадно, че президентът изчегърта най-висшето ниво на сектора за сигурност за две години и три служебни правителства време и сложи други хора. При това не много прозрачно. Сега ПП напъват да сторят същото с няколко лозунга за зависимости и руска агентура. Както и с твърдения, че шефът на ДАНС и главният секретар на МВР са хора на Радев. Това обаче няма да издържи дълго, като се има предвид, че министърът е твой, че и доскоро дори беше шеф на ГДБОП, която трябва да се занимава точно с организираната престъпност и противодействието на поръчковите убийства например. Да не говорим, че много от ръководните фактори в МВР бяха и са на позиции по време на правителството „Петков“.

Затова, като се кадрува в сектора с тежки обвинения, трябва прозрачност, имена, разкрития, арести, обвинения, съд. Всичко останало ще е слагане на свои хора, от които или имаш зависимост, или предстои да се сдобиеш с такава. А това и в политиката, и в шпионажа, и в детските приказки си има едно определение – да си „кукла на конци“.

Александър Александров, „Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече