Интригата се заплете! Сагата с махането на гласека на МВР

0

Интригата с освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров се заплите. Преди дни, след среща при премиера Николай Денков, бе обявено, че на заседанието на правителството на МС в сряда ще има доклад и предложение по този въпрос, но днес стана ясно, че още върви съгласувателна процедура. Това означава, че не само не може да се стигне до смяна, а и дори не може да има точка в дневния ред на правителството.

Според устройствения правилник на МС министърът на вътрешните работи предварително трябва да съгласува с президента проекта на акта, който съдържа предложение за освобождаване на главния секретар, съобщиха от правителствената пресслужба. Министър Стоянов вече е внесъл предложение до президента за издаване на Указ за прекратяване на правомощията на главния секретар. След извършването на тази съгласувателна процедура точката може да бъде включена в дневния ред на заседание на МС.

„В качеството му на висша професионална длъжност в МВР главният секретар е длъжен да планира и контролира работата в министерството и да отговаря за тяхното изпълнение, както и да координира отделните звена при извършване на конкретните задачи и дейности. Смятам, че главен комисар Петър Тодоров е отговорен за липсата на координация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители при изпълнение на службените им задължения в изключително кратки срокове“, обясни вътрешният министър Калин Стоянов мотивите за смяната.

Според Стоянов заради липсата на контрол и адекватни действия от страна на главния секретар 2021 г. до идването на редовното правителство се наблюдава голям ръст на престъпленията против личността, както умишлени убийства с особена жестокост, извършени по време на битови скандали и/или домашно насилие над жени. Вътрешният министър посочи убийството на психолога Иван Владимиров – там е имало многократни сигнали срещу извършителя, бивш служител на МВР. Като аргумент посочи и неяснотите около смъртта на Ангел Христов от Братя Галеви, както и убийството в Цалапица на Димитър Малинов.

„Надявам се, че президентът ще възприеме нашите аргументи, ще прояви разбиране при вземането на крайното решение относно искането за освобождаването на главния секретар“, заяви Стоянов. 

Очевидно към момента няма отговор на президента, за когото се предполага, че или изобщо ще откаже смяната на Тодоров, или ще бави процедурата.

По закон главният секретар на МВР, който е най-висшата професионална длъжност в системата, се назначава и освобождава по доклад на вътрешния министър, последващо решение-предложение на Министерски съвет и окончателен акт-указ на президента.

Веднага след обвиненията на министъра, главният секретар обяви, че ще му отговори, когато прецени и че в момента продължава да е на поста и да работи.  „Аз ще отговоря задължително, но когато преценя, че му е дошло времето ще отговоря. Отстраняването става с указ на президента, така че когато има издаден такъв указ ще бъда отстранен. Изпълнявам задълженията си в съответния обем“, заяви Петър Тодоров пред БГНЕС.

Преди дни единият от лидерите на ПП – Кирил Петков, обяви че Румен Радев не иска смяната на Тодоров. „Зад повечето политици, които се надъхват с псевдопатриотизъм, се крие една проста истина – искат повече власт или не искат да отстъпят власт, която вече са имали. Нека си кажем обаче честно за какво реално става дума! Всички разбираме, че истинската драма зад думите на президента е, че той просто не иска неговият главен секретар да бъде сменен, въпреки показните убийства, ужасяващите престъпления на насилие и смразяващи криминални хроники“, написа Петков и добави: „Още в миналото редовно правителство този главен секретар не се справяше, но президентът застана плътно зад него и отказваше да подпише неговата смяна, просто защото му беше верен. Стига толкова. Сигурността на хората е по-важна от нечия лична нужда за контрол“.

Междувременно бившият служебен вътрешен министър припомни, че Петър Тодоров е предложен за главен секретар от правителство, в което участваха Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, които сега настояват за оставката му.

Вътрешният министър: Няма заподозрян за убийството на Алексей Петров, няма потвърждение и дали Петьо Еврото е починал

За момента няма заподозрян за убийството на Алексей Петров, заяви още на брифинга в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. „Текат оперативно-издирвателни мероприятия. Има множество установени факти и обстоятелства, които следва да бъдат щателно проверени“, заяви той, цитиран от БТА. Той увери, че по случая работи голям екип от криминалисти, който е в тесен синхрон с наблюдаващия прокурор. „Всички версии са възможни и ние работим по тях“, каза още министърът.

Калин Стоянов подчерта, че не се е познавал и срещал с жертвата на убийството.

Алексей Петров беше застрелян на 16 август в столичния кв. „Драгалевци“. Инцидентът е станал в 12:20 часа. При стрелбата пострада 48-годишна жена, която е била с него. Тя е настанена в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) „Н. И. Пирогов“. От болницата съобщиха, че след предприетото лечение животът й е вън от опасност.

Вътрешният министър коментира темата на брифинг пред медиите в Министерския съвет, на който мотивира предложението до президента да освободи от поста главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

Калин Стоянов заяви още, че на този етап не може да се потвърди разпространена в медиите информация за настъпила смърт в Обединените арабски емирства на бившия шеф на столичното следствие Петър Петров: „На няколко пъти получаваме такава информация. От „Интерпол“ все още нямаме, но през Консулска служба, до момента, тази информация не се потвърждава. Ако не всеки ден, през ден получаваме информация, свързана с казуса. До момента нямаме потвърждаване на тази информация, която излезе в медиите“.

Срещу Петров има издадена европейска заповед за арест. Обявен е за международно издирване през Шенгенската информационна система. Той е с повдигнати обвинения по делото „Осемте джуджета“, а преди това бе разследван и за изнудване и незаконни записи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече