Сарафов иска наказание за 4-ма прокурори и 3-ма следователи, бавили “8-те джуджета”

0

И. ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати седем предложения до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за налагане на дисциплинарни наказания на четирима прокурори и трима следователи по казуса „Осемте джуджета“, съобщиха от държавното обвинение.

По разпореждане на Сарафов беше възложено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура в София да извърши проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства по скандала с „Осемте джуджета“, включително проверки за правилността и законосъобразността на постановлението, с което е отказано образуване на досъдебно производство. 

Проверката е констатирала множество нарушения на следователите и наблюдаващите прокурори по осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването и събиране в най-кратък срок на необходимите доказателства за разкриване на обективната истина по образуваните досъдебни производства в закритата вече Специализирана прокуратура, съобщава държавното обвинение. Докладът от проверката е предаден на отдел 06 „Административен“ във ВКП за становище относно наличието на основание за дисциплинарна отговорност по реда на Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Проверяващият екип е заключил, че допуснатото бездействие за периоди между една и две години от страна на магистратите по седем прокурорски преписки е довело до неоправдано забавяне на производствата. С оглед на това Сарафов предлага на Прокурорска колегия на ВСС да образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарно наказание спрямо прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и спрямо следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева.

„Сега“ припомня, че по скандала с „Осемте джуджета“ са обвинени Петьо Петров, известен като Пепи Еврото и бившата му съпруга. Те са привлечени към наказателна отговорност затова, че на 23 март 2020 г. в София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез длъжностно престъпление. Освен тях е повдигнато обвинение на прокурор Дилян Деянов, който докато е бил в спецпрокуратурата, е нарушил служебните си задължения, като с постановление е върнал иззети веществени доказателства – златни монети, на лице, на което по закон е нямало как да бъдат върнати.

Последно Любена Павлова, бившата жена на Петьо Петров, не се е яви в Софийската градска прокуратура, както беше призована. Адвокатката на Павлова е пратила уведомление в прокуратурата, че клиентката ѝ се намира в частна столична болница. Публично известно е, че Павлова е бременна.

ИСТОРИЯТА

В поредица интервюта в разследването „Осемте джуджета“ бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор описваха пред Антикорупционния фонд (АКФ), че са станали жертва на висши представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров в схема за завземане на бизнеса и имуществото им. Първоначално Илия Златанов потърсил съдействие от Петров, защото бил в конфликт със сина си Явор и искал да си върне активи, които той му присвоил. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петров със съдействието на представители на МВР, прокуратурата и охранителната фирма „Делта гард“ присвоили имуществото и бизнеса им в групата „Изамет“, за което бащата и синът спорели. Илия Златанов подал сигнал за изнудване, след който били задържани шестима души, един от които синът му Явор. Пред АКФ Явор Златанов разказа, че след ареста си е бил откаран на хемодиализа в болница „Лозенец“, където бил държан часове след края на процедурата, а в коридора били охранители от ГДИН, адвокати и нотариус Весела Ивчева. Там на Златанов дали да подпише документи за прехвърляне на дяловете на „Изамет“ на непознатия за него Кристиян Христов (наскоро Христов беше обвинен по делото, по което сега обвиненията на Еврото са свалени), пише „Сега“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече