„Вилиджии” в Алепу (п)объркаха властите

0

Сбъркан прочит на съдебно решение създаде ново голямо объркване по аферата с бетонирането на красивия бряг в местността Алепу. Темида узаконява скандалната „подпорна стена“ на Шофьорския плаж, гръмнаха медиите преди дни. Новината се оказа наполовина вярна.  

В новото съдебно произнасяне по казуса наистина има смущаващи неща. То обаче се отнася не за прословутото 4-етажно противосвлачищно съоръжение, а засяга друга част от големия план на известния строителен холдинг „Главболгарстрой“ за нов морски комплекс. Подпорното чудо на плажа още през ноември 2021 г. бе обявено за незаконно (по силата на друго съдебно решение, което е окончателно), и в момента тече процедура за премахването му. Процедурата се бави, защото техническа експертиза трябва да покаже каква част от странната конструкция може да бъде съборена и какво трябва да остане, за да не тръгнат нови свлачищни процеси. 

Големи планове, големи бъркотии

Подпорното съоръжение, което вече няколко години фокусира обществения гняв, е малка част от големия проект за нов ваканционен мегакомплекс с две селища – „Алепу Вилидж“, и „Алепу Бриз вилидж“. Освен че става дума за мащабно застрояване на един от малкото опазени девствени плажове, бъдещият курорт е заплаха за уникалната флора и фауна на две важни защитени зони – „Ропотамо“ и „Комплекс Ропотамо“ 

Двата „вилиджа“ трябва да поникнат край пътя Созопол – Приморско, който живописно следва отблизо линията на (все още) дивия Шофьорски плаж (част от плажа „Дюни-юг“). В съседство е големият комплекс „Свети Тома“, проснат върху едноименния черноморски нос, също инвестиция на групата ГБС. До него точно по ската под шосето е прословутата подпорна стена, която трябва да блокира свлачището. Тя е част от „Алепу Вилидж“ – бъдещето селище на метри от морето. Другото проектоселище  – „Алепу Бриз вилидж“, трябва да се разгърне над пътя, край гората.  

Двата вилиджа са проектирани с обща площ над 20 х. кв метра, като горният, над шосето, е двойно по-голям от долния, до морето. Ще имат обща инфраструктура.

Селището до морето е описано като „апартаментна сграда със 105 жилища за сезонно ползване, разделена на блокове“, ресторант с 200 места, открит басейн с 200 шезлонга, зони за отдих и огромен подземен паркинг. 

В горното селище също има два блока с жилища за сезонно ползване, няма басейн и ресторант, но има общежитие за 120 души персонал, плюс „сграда паркинг“ със 153 места. Не става ясно колко ще са тук апартаментите, но бройката ще е внушителна, като се има превид, че този вилидж ще е на площ, двойно по-голяма от долния със 105-те апартамента.

За мащабите на зациклилия курорт говорят и други интересни числа. Предвижда се той да ползва пречиствателната станция за отпадни води (ПОСВ), изградена през 2008 г. в съседния обект на фамилията ГБС – действащия комплекс „Свети Тома“ ( в който са си напазарували ваканционни жилища основно руски граждани). Станцията на „Свети Тома“ е проектирана  да обслужва 2500 души, в момента работи с капацитет 780 жители, а когато бъдещият нов комплекс заработи, ще трябва да пречиства отпадъчните битови води на още около 1000 души. 

Накратко, клетата природа на Алепу ще трябва да изтърпи раждането на курорт с мащабите на малък град с всичките му изкопи, багери, сечи, бетон, арматура и т.н. 

Ясно е защо инвестиционният проект за комплекса с двата вилиджа предизвика голямо обществено негодувание и продължава да вълнува и природозащитници, и обикновени граждани. Всички те имат просто и ясно послание: Не щем още бетонни чудовища и пълчища туристи, искаме си девствената природа, искаме този прекрасен див плаж, който е запечатан във финалната сцена на филма „Оркестър без име“. 

Темида тълкува 


Повод за нови вълнения по темата даде скорошно съдебно решение по повод на жалба на „Бриз 2000“, фирма от голямото семейство „Главболгарстрой“ (ГБС). Миналия ноември  „Бриз 2000“ поискала ресорният министър да даде предварително съгласие за строителство на горното селище –  „Алепу Бриз Вилидж“. Такова специално разрешение в случая е задължително, защото става дума за свлачищен райнон. 

През февруари т.г. министър Шишков издал отказ, като се позовал на решението на ВАС от ноември 2021 г., според което подпорната стена в долния вилидж е незаконен строеж. Инвеститорът обаче обжалвал. Резултатът е решение на тричленен състав на ВАС, което внесе допълнителен смут по оплетения казус.

Решението на тричленката с председател Георги Колев е пространно мотивирано на 16 страници. Това, което сащисва в него, е твърдението, че за подпорната стена има валидно разрешително за ползване, има и експертни оценки, че тя е надежда защита срещу свлачищни процеси, и следователно в МРРБ няма за какво да се тревожат, а трябва да разрешат да се строи горният вилидж  „Алепу бриз“.

„Основното условие за издаване на предварителното съгласие на министъра, което на свой ред е условие за издаване на разрешение за строеж, е осъществяването на геозащитните мерки и дейности. А  предвидените  мерки и дейности по укрепване на свлачище „Алепу Вилидж“ са изпълнени“, разсъждава тричленката на ВАС.
Колев и колегите му изобщо не се трогват, че има решение на петчления състав на ВАС, че разрешителното за строеж на подпорната стена е издадено с пороци и е нищожно. Те се хващат за това, че все още не била издадена заповед за събаряне на незаконния строеж. И настояват, че издаденото разрешение за ползване на геозащитния обект е валиден и „стабилен административен акт“.

 „За да бъде квалифициран един строеж като незаконен, не е достатъчно разрешението за строеж за него да е обявено за нищожно, а е необходимо да бъде проведено административно производство по чл. 225 от ЗУТ, да бъде издадена заповед за премахването му и тя да е влязла в законна сила. Към настоящия момент нито едно от посочените условия не е налице“.

И така, излиза, че тричленка на ВАС не признава решение на петчленен състав на ВАС. Защото нямало заповед на ДНСК в изпълнение на съдебното решение… 

Бездейства ли ДНСК? 

Всъщност държавният строителен контрол работи по случая. Процедурата по чл. 255 от ЗУТ за  премахване на незаконното строителство е начената, но е бавна – ситуацията е сложна, защото става дума за свлачищен терен. ДНСК е възложила на екип от УАСГ да изготви техническа експертиза и да предложи план за действие – какво да се премахне и какво от градежа да се запази, за не тръгне ново опасно разместване на земните пластове. Въз основа на тази оценка ще бъде издадена и заповед на ДНСК за премахване на незаконното строителство.  Ще се реши и как да се рекултивира теренът.  

„СЕГА“ попита МРРБ на какъв етап е експертизата и кога може да се очаква заповед за частично събаряне на 4-етажното бетонно чудовище с кухи клетки на плажа в Алепу. Отговори още няма.

Връзки

Според бившия министър Шишков има реална опасност, ако сега се отпуши строителството на горния вилидж – „Алепу Бриз Вилидж“, след време ще се поднови и натискът на инвеститорите за вдигане на „Алепу Вилидж“, който „красиво“ да скрие грозната подпорна стена. 

Ето защо предстоящото произнасяне на петчленения състав на ВАС за предварителното съгласие за строителство на „Алепу Бриз  Вилидж“ е от ключова важност. Делото е насрочено за ноември. А в МРРБ вече има нов министър – Андрей Цеков. Ситуацията е доста деликатна, защото Цеков е крепко свързан с инвеститорите в Алепу. Той дълги години е работил във и за фирми от групата „Главболгарстрой“.  

Като говорим за интересни връзки, главен проектант в екипа, работил по двата „вилиджа“ на ГБС, е арх. Ангел Захариев, съпруг на Екатерина Захариев, бивш министър и настоящ депутат от ГЕРБ.   

Междувременно министърът на околната среда Юлиан Попов си все за съветничка Тонка Атанасова, бившата началничка на бургаската екоинспекция, която реши, че новите курортни мегапланове на ГБС по никакъв начин не застрашават добруването на местните защитени птици, животни и растения и че няма нужда от сложни процедури за оценка на въздействието. Новината за назначението предизвика шок и възмущение. Министърът очевидно се впечатли от бурните обществени реакции, защото побърза да освободи съветничката. За жалост, едва ли ще разберем кой и защо му я е препоръчал. 

През всичките години, в които се развива сагата „Алепу“, витаят съмнения за корупция. Подпорната стена е факт благодарение на действия и бездействия на плеяда държавни и общински органи и чиновници. Засега прокуратурата не е намерила нито един виновник, когото да даде да съд за незаконното строителство. 

Ребека Борисова, „Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече