Евгений Дайнов: Радев иска той да заповядва, другите да козируват

0

„Истинско двувластие е имало в българската история и това е опасно състояние, което обозначава, че на всяко ниво на вземане на решения имаш два центъра, които излъчват заповеди и изпълнителите се чудят на кого да се подчинят.“

Това каза пред БНР проф. Евгени Дайнов, преподавател по политически науки в НБУ.

„Може би президентът е вече на ръба на разрушително, противоконституционно поведение“, заяви Дайнов, който вижда „все по-неприлично заяждане с легитимно съставеното правителство“.

„Румен Радев се отклонява от умереното поведение и непрекъснато изостря настроенията, опитва се да изостря несъгласия, за да ги доведе до някакъв сблъсък.“

На всички български президенти, които са влизали във втори мандат, е започнала да им отеснява дрехата, смята Евгений Дайнов. По думите му „разбирали са, че нямат достатъчно власт, за да оставят своя отпечатък върху събитията“ и е имало и други подобни случаи, но опитът на сегашния президент е „най-невъзпитаният“.

„Очевидно го дърпа към връщане на тази ситуация, която той смята за нормална – той да заповядва, другите да козируват“, посочи още той.

Според Дайнов президентът е носител на „обречен политически проект“, който определи като антиевропейски и антидемократичен и добави, че негови изразители у нас освен него са още БСП и „Възраждане“.

Рейтингът на държавния глава не е реален, той е „митологичен“ и „психологически“, „закачен за поста“ и не преминава в политически партиен рейтинг впоследствие, отбеляза политологът. Той предположи, че Радев може да е „обмислил вече как да заобиколи този капан“, но „не го е измислил“.

„От много месеци е ясно, че Бойко Борисов е попаднал в ситуация, в която няма особено голям избор какво да прави. Единственият му реален избор е да се скрие зад ПП и ДБ и да казва – аз съм европеец, не съм оня. Времето на разюздания антидемократ свърши. Той няма друг ход, освен да е в подчинено положение. В партията, която е свикнала да бъде предводител, не са доволни, че са в слугинско положение“, коментира Дайнов в предаването „Преди всички“. Заради това и според него периодично Борисов вдига „антиправителствена шумотевица“ и изпълнява сложен танц, но „няма обективен интерес да разрушава управлението“.

„Сенчестата, тъмната страна на политическите му действия се върна да го преследва“, изтъкна преподавателят по повод завръщането на Васил Божков и показанията, които той дава срещу Бойко Борисов.

„90-арските баланси и равновесие приключиха. Над главата на Бойко Борисов  надвисват рискове.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече