В ситуация на защита Борисов ще разтури кабинета

0

„Ако е само за един ремонт на основната сграда, е оправдано такова преместване. Те не могат да заседават на улицата или да си намерят офис бизнес сграда. Но ако са решили за постоянно, то това ще бъде скандал, както и предишния път беше скандал.“

Това мнение изрази в интервю за БНР преди началото на новия политически сезон политологът Георги Киряков. През следващите 3 години депутатите ще работят в сградата на бившия Партиен дом заради ремонт на старата, историческа сграда на парламента.

„Няма никакво значение кой къде седи. Важното е да се свърши обществена работа. Могат да седнат и в парламентарното кафене, стига да свършат работа“ , отбеляза той относно новото разпределение на местата в пленарната зала, при което депутатите от ДПС ще седят между тези на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Относно неспокойното политическо лято, убийството на Алексей Петров и завръщането на Васил Божков политологът посочи:

„Видях плахо пристъпване в една много сложна атмосфера – политическа, икономическа, криминогенна и много плахо действие от страна на управляващите, може би чисто по академичному. Премиерът, колкото и да е добър учен, очевидно има дефицит на политически качества.“

„Очевидно е, че присъствието на Божков в България е свързано с обвинения, които е отправял през годините към бившия премиер Бойко Борисов, основна фигура от управляващото мнозинство. Развитието на този случай е индикатор за това какво ще се случи с правителството„, коментира Георги Киряков.

Относно желанието на лидера на ГЕРБ да се дистанцира от управлението Киряков смята, че ако той бъде поставен в ситуация да се защитава, ще развали кабинета и това за него е червена линия.

„Ясно е, че не му е комфортна тази ситуация. Че ако не беше в слаба позиция, отдавна нямаше да съществува този кабинет. Че ако нямаше външна намеса за стабилизиране и удържане на това управление, Бойко Борисов щеше да е направил избори.“

Като фундаментален проблем на българската демокрация той открои спора за назначения на конкретни лица, а не за политики на фона на атаки срещу обществото, „които го разтревожват до степен то да е готово да скача и да убива„.

Темата за конституционните промени поутихна. Това процес, който трябва да върви паралелно с оперативната работа. Това е много дългосрочна цел. Темата не се предлага агресивно„, смята Киряков.

Във връзка с конфликта на управляващото мнозинство с президента той подчерта, че това е геополитически конфликт, не вътрешнополитически.

„И България отново, за съжаление, играе ролята на някаква пионка във външнополитическите стратегии на други държави.“

Не трябва да позволяваме толкова брутална намеса в българските дела – нито от изток, нито от запад„, допълни Георги Киряков.

Няма нова партия, която да не е заплаха за партиите на терена в момента, заяви още политологът относно предположенията за бъдещия политически проект на президента и заявките, които той прави.  

Киряков нарече „поредната политическа глупотевина и действие според човека“ огласени намерения за законодателно свиване на правомощията на президента.

„Такава битка е безплодна“, предупреди той и припомни други подобни опити да се променят закони заради конкретни лица. 

Виждате и защо конституционалистите са потресени от това, което се случва в институционалния живот на държавата.“

Ако сега се натисне темата за отварянето на Изборния кодекс, тя ще възпали депутатите от управляващото мнозинство„, смята оше Георги Киряков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече