ЧВК „Вагнер“ охранявали строежа на „Турски поток“?

0

Разполагаме с неофициална информация за присъствието на 4 лица от руската групировка „Вагнер“, пребивавали на територията на България и по точно във връзка с изграждането на газопровода „Турски поток“ в страната. Техният престой е бил уреден като дългосрочен. Това съобщиха от Гражданско движение БОЕЦ.

На 06.10.2020г. при посещение в офиса на IDC в с. Брусарци бяхме посрещнати от руски охранители, които проявиха агресия спрямо репортера на Биволъ, Николай Марченко. Установихме, че активно участие в строежа на „Турски поток“ взима и „Белтрубоправодстрой“, пишат още от Гражданското движение.

„При извършената проверка установихме, че беларуската компания „Белтрубопроводстрой” е отстранена от участие в подобен проект в Литва и изгонена през 2019г. от правителството на страната с мотивите, че представлява заплаха за националната сигурност на Литва и интересите на ЕС заради връзки с „Газпром“ и руските разузнавателни служби. В същото време, няколко месеца по-късно тази фирма строи „Турски поток” в България без контрол и напълно непрозрачно“, уточняват от БОЕЦ.

Според тях, сигналите на Георги Георгиев от БОЕЦ и Николай Марченко са покрити и унищожени от МВР по времето на Бойко Борисов. „Вместо реакция на държавните институции по нашите сигнали, прокуратурата образува проверка срещу Георги Георгиев по сигнал на руската фирма IDC, която продължава и до днес“.

Според Гражданското движение, освен охранителни задължения, главорезите от ЧВК „Вагнер“ вероятно са събирали и разузнавателни данни. Дългият им престой в България предполага, че е възможно да са изпълнявеали и други задачи. А профила на „Вагнер“ е такъв, че този хора може да участват, или да са участвали в изпълнение на мокри поръчки, убийства, саботажи, или подготовка за саботажи и терористични актове на територията на България, включително и по трасето на строящия се газопровод.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече