Владимир Шопов: Китай се дистанцира отчетливо от формата Г-20

0

„Със сигурност има фрагментация на този формат, на който светът продължава много да разчита. Може да се окаже исторически погледнато, че началото на Г-20 е в известен смисъл неговата кулминация. Проблемите на Г-20 стартираха още по време на кризата, свързана с коронавируса. Сега с войната в Украйна този процес се ускори.“

Това каза в интервю за БНР политологът и международен анализатор Владимир Шопов.

Китай започва да се дистанцира отчетливо от формата Г-20, смята той.

Ако това синхронизирано отсъствие – Путин и Си Дзинпин ще бъдат домакини на общ форум в Китай само след месец, свързан с инициативата „Един пояс, един път“, ако двете държави решат да вложат своите усилия в трансформирането на БРИКС като анти Г-7може да се очаква бъдещо маргинализиране на формата Г-20, отбеляза Шопов.

Според него е очевидно, че Китай се фокусира върху укрепването на алтернативните международни формати и това е видно „от усилията на страната да развие и трансформира БРИКС“.

Тази среща на Г-20 ще донесе доста сериозни дипломатическите ползи за западните държави. В известна степен Джо Байдън е разочарован от отсъствието на Си Дзинпин, защото американската администрация се опитва да стабилизира отношенията с Пекин, коментира Владимир Шопов в предаването „Събота 150“.

„Макар че американската страна получава голям дипломатически подарък с продължаващата изолация на Русия и отсъствието на Китай, в някаква степен ще бъде разочарована от тази пропусната възможност.“

Залогът на точното съдържание на финалната декларация на срещата е доста голям, защото ще даде ясна индикация за китайското позициониране в световната политика, посочи в заключение политологът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече