„Тренд“: 7% отлив от ПП заради компромиса с ГЕРБ и „сглобката“

0

Дистанцията между двата водещи политически блока в България достига близо 7%, увеличава се и дялът на хората, които смятат предсрочни парламентарни избори за необходими. Тези данни са от основните изводи на последното социологическо проучване, проведено от агенция „Тренд“ по поръчка на в. „24 часа“.

Евелина Славкова от изследователския център „Тренд“ сподели своята гледна точка за този статистически образ на българското политическо пространство.

Тя подчертава, че този тренд е видим не само в данните от последното проучване, но и в редица други социологически изследвания, които агенцията извършва ежемесечно.

Една от тревожните тенденции, открити в проучванията, е намаляването на дяла на гражданите, които заявяват, че биха участвали в предстоящи избори. Този процент намалява с времето и стига до драматични нива. Славкова изразява загрижеността си от факта, че все по-малък брой граждани упражняват своето право и дълг да избират представители, които да отразяват техните виждания и интереси в Народното събрание.

Особено интересен аспект, който Славкова обсъжда, е връзката между ПП-ДП (Право и справедливост – Демократична България) и резултатите от проучването. Тази сглобка се формира с ясната реторика да се премахне Бойко Борисов от властта, и този начален ефект се отразява в намаляване на електоралната подкрепа на ПП. Проучването показва 7% разлика между двата блока, и то може да бъде върнато към факта, че реториката за смяна на властта събра под същия знаменател голям брой гласове, но сглобката след това се оказа по-сложна.

„Ефектът се вижда няколко месеца след конструирането на тази сглобка. Вижда се в намаляващият дял на електорална подкрепа на ПП. През септември измерваме 7% разлика. Избирателиете на ПП гласуваха за тях в котекста на това, че тяхната реторика беше – да махнем Бойко Борисов. Тази много силна начална реторика в крайна сметка завърши със сглобка, в която всички си говорят“.

Кадровата тенденция е също важен аспект, който влияе на представянето на политическите сили. Всяка управляваща партия се изправя пред предизвикателствата на властта и използва отрицателните страни на управлението. Този елемент може да се използва, за да се обясни намаляването на подкрепата към ПП след създаването на ПП-ДП.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече