Никой не знае колко ще глътне ремонтът на парламента

0

Със започването на есенната парламентарна сесия Народното събрание се премести в сградата на бившия Партиен дом на пл. „Княз Александър I“ №1 с мотива, че е нужен спешен основен ремонт на старата сграда на парламента на площад „Народно събрание“ №2. Председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че ремонтът ще продължи около три години. В началото на септември OFFNews отправи запитване до администрацията на Народното събрание, за да попита колко време ще отнеме, колко ще струва, какво точно ще се ремонтира и кой е взел решението за ремонта.

Засега обаче няма отговор на тези въпроси, става ясно след запитването ни. Не е обявена нито една обществена поръчка, няма и план за ремонта и за разходите.

От получения отговор от администрацията на НС става ясно, че обществена поръчка за обновяването не е обявена. В момента тече обследване, след което ще започне изготвяне на задание за проектиране и съгласуването му с Националния институт за недвижимо културно наследство. Чак след тази стъпка трябва да започне изготвянето на инвестиционния проект по ремонта, за който предстои подготовка на процедури по Закона за обществените поръчки. Никъде в отговора на администрацията на Народното събрание (НС) не става ясно дори приблизително колко се очаква да струва този мащабен ремонт.

Кой и кога е взел решението – парламентарните лидери още в предходния парламент

Още в началото на февруари 2023 г. парламентарните лидери са решили, че е нужен ремонт на старата сграда, но „внезапна“ авария през май  наложила законодателите да се преместят в старата сграда на Партийния дом „по-рано от предвиденото“.

От отговора става ясно, че решението за ремонта на старата сграда е взето още на 1 февруари 2023 г. по време на председателски съвет в предходното 48-о Народно събрание – само два дни преди то да бъде разпуснато

В 48-ото НС лидери на парламентарните групи бяха Десислава Атанасова (ГЕРБ), Андрей Гюров (Продължаваме промяната), Мустафа Карадайъ (ДПС), Костадин Костадинов (Възраждане), Корнелия Нинова (БСП), Христо Иванов (Демократична България) и Стефан Янев (Български възход).

Защо точно сега – заради „внезапна“ авария

От администрацията на парламента обясняват, че в старата сграда на НС повече от 20 години не е бил извършван основен ремонт заради кратката ваканция на депутатите – парламентът не заседава само през лятната ваканция за един месец и за два месеца между мандатите.

„Необходимостта от основен ремонт произтича от нуждата от подмяна на всички сградни инсталации, тъй като те са физически и морално остарели вследствие на дългогодишната им употреба“, аргументират се от НС.

В отговора се посочва, че покривът на сградата трябва да се ремонтира заради множество течове, че фасадата се руши, че банките и столовете в пленарната зала трябва да се реставрират, тъй като фурнирът на плотовете е компрометиран, а тапицерията на седалките – износена.

Въпреки наличието на множество експлоатационни проблеми в сградните инсталации обаче, работата в парламента на пл. „Народно събрание“ №2 е била възможна допреди два месеца. Проблемът започнал през май 2023 г., когато възникнала авария на чилъра на климатична инсталация, охлаждащ пленарната зала, кулоарите и част от кабинетите в сградата – имало изтичане на фреон. Въпросната авария все още не може да бъде отстранена поради липса на производство на части на съответната климатична инсталация.

Тръби от отоплителната инсталация са корозирали, заради което има течове. Това води до невъзможност за отстраняване на аварията до началото на зимния сезон, както и за пускане на отоплението в сградата, твърдят от НС:

„Изложените по-горе причини и невъзможността за осигуряване на нормални условия за работата на парламента в сградата на пл. „Народно събрание“ №2, както и опасността от възникване на непредвидени аварии поради амортизацията на инсталациите, наложи преместване на работата на Народното събрание в сградата на пл. „Княз Александър I“ №1  по-рано от предвиденото.“

Какво се случва в момента 

Към настоящия момент в сградата на НС се извършват „огледи и проучвателни дейности, включително обследване, заснемане, документиране на носещите конструкции, налични повреди, дефекти и др., както и окачествяване на тухлени зидове, бетони, армировки и конструкционни стомани с цел анализ и оценка на техническото състояние на носещата конструкция на сградата, на възможностите и условията за предстоящите модернизация и основен ремонт на сградата с цел съхраняването ѝ като единична недвижима културна ценност с категория „национално значение“, съгласно Закона за културното наследство“, пишат от администрацията на НС.

След приключване на обследването, проучвателните дейности и огледите, ще бъде изготвено задание за проектиране, което ще бъде съгласувано с Националния институт за недвижимо културно наследство. Заданието ще даде основата на инвестиционния проект, за който предстои подготовка на процедури по Закона за обществените поръчки, включително и за извършване на инвестиционния проект.

Инвестиционното намерение на Народното събрание е за извършване на основен ремонт на „всички сградни, електрически, отоплителни, вентилационни и ВиК инсталации, покрив, фасади, художествено осветление, банки, столове в пленарната зала и други, в това число укрепителни, архитектурни и възстановителни работи по екстериора и интериора на сградата с цел съхраняване на сградата като единична недвижима културна ценност с категория „национално значение“, съгласно Закона за културното наследство“, пише още в отговора, получен по ЗДОИ.

Автор: Ружа Райчева, Офнюз

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече