Руската църква в София хлопна кепенците

0

Руската църква „Свети Николай“ в София е затворена. Това става ясно от съобщение на Министерството на външните работи на Руската федерация.

„Старинният руски храм, който служи много години за място за молитви на руснаци и българи, сега ще бъде затворен“, се казва в съобщението. От външното ведомство допълват, че отговорността за деградацията на двустранните връзки лежи изцяло върху българската страна.

Острата реакция на Руската православна църква идва след решението на ДАНС да експулсира трима нейни представители от София. Заради заплаха за националната ни сигурност контраразузнаването наложи принудителната мярка на настоятеля на подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на подворието протойерей Евгений Павелчук и служител на подворието.

От Руската православна църква твърдят, че изгонването е неоснователно. и заявяват –“Това е възмутителен акт, продиктуван от русофобски подбуди и желание да се заличат славните страници от общата история на България и Русия.“

В отговор на действията на нашите власти българският посланик в Русия Атанас Кръстин ще бъде извикан на разговор. Това съобщи Елеонора Митрофанова в интервю за телевизионния канал „Русия-24”.

„Ще бъдат предприети действия, разбира се. На първо място – посланикът ще бъде извикан, ще има разговор с него. Мисля, че никой в Москва няма да предприеме огледални действия срещу Българската православна църква. Ние не сме варвари”, посочи Митрофанова.

Темата коментираха премиерът Николай Денков и вицепрезидентът Илияна Йотова.  Йотова коментира и реформата в службите.

„Действията са въпрос на секретен доклад. Аз само се запознах с него, но нямам пряко отношение към взимането на това решение. Решението е на ДАНС. Когато някой извършва неправомерни действия, които противоречат на българското законодателство, той трябва да бъде санкциониран. В случая става въпрос за санкция срещу законите на България.”, каза Николай Денков. Той уточни, че не вижда смисъл да коментира думите на Елеонора Митрофанова.

„Ако  има достатъчно доказателства и сигнали в службите за сигурност, те са в правото си да свършват това. По отношение на реформата в службите Йотова уточни, че е слушала много експерти с различни мнения по темата. „Някои от тях се тревожат от факта, че се създава още един разследващ орган, до колко и как ще си кореспондира с другите, каква част ще намери този Закон в общата съдебна реформа, която е претенция и за съставяне на днешното правителство предстои да видим. Недоверие в службите изказват хора, които очевидно искат да сложат ръка на службите. За първи път в най-новата ни история да има много сериозен политически отпечатък върху българските служби за сигурност. Аз съм сигурна, че президента Радев няма да допусне това”, каза още Йотова.

От около 5 години архимандрит Змеев служи у нас. Преди няколко дни той беше изгонен от Северна Македония, посочен отново като руски шпионин. Според доклада на ДАНС действията им са били насочени срещу националната ни сигурност и са оказвали въздействие на обществено-политическите процеси чрез хибридна стратегия на Руската федерация. 

Затварянето на Руската църква доведе до възмущението на десетки граждани. Според тях това е безумно решение. Гражданите не разбират какво могат да направят трима свещеници срещу националната сигурност. Те посочват, че когато политиката започне да удря вярата, това, ще  коства всичко.

 Снимка: Георги Кюрпанов-Генк

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече