Станкушев: Който твърди, че руските шпиони не трябва да бъдат експулсирани, да обясни защо!

0

Трима служители на руската църква у нас бяха изгонени, петима българи във Великобритания пък бяха обвинени в шпионаж в полза на Русия. Как работят българските служби, колко силна е руската агентура у нас и какво ни чака преди изборите? По тези теми говори в „Събуди се“ Бойко Станкушев, директор на „Антикорупционен фонд“.

Експулсирането на шпиони е правилно. Ако някой твърди, че не е правилно, би трябвало да обясни защо. И второ, да си сложи ръка на сърцето и да каже „Аз не вярвам на българските специални служби“. Всякакви коментари чух през последните дни, но не чух дори най-агресивните опозиционери в парламента, а и извън него да кажат такова нещо. Всяка една нормална страна си има система за сигурност, част от която са специалните служби, контраразузнаване, разузнаване и други. И те за това съществуват. Ние данъкоплатците затова плащаме данъци – за да могат те да имат бюджет и да работят“, коментира Станкушев. 

Според него важен въпрос е защо българските служби не са открили първи връзката, след като стана ясно, че на 16 септември в Северна Македония трима руски дипломати и един свещеник бяха изгонени от страната заради шпионаж. Свещеникът е предстоятелят на Московската патриаршия в София – Васиан Змеев. 

По думите на Станкушев е нормално Русия, „като държава, която се приживява като велика сила, да си има такъв агентурен апарат и съответните служби“. „Тук големият въпрос е не е дали има или няма, а защо не е реформирана системата за сигурност в България и такива неща още са възможни. Успокояващото е, че това се случва и в развити западни демокрации“, подчерта той. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече