Цветанов: Каквото и да обещават на миньорите, ще бъдат излъгани – всичко по ПВУ е договорено предварително от Борисов

0

Варненци коментират, че всичко което трябва да се случи в община Варна не се решава от кмета Иван Портних, а от Дидо Дънката. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в интервю за Ивелин Николов.

„Много ми е странно как Дидо Дънката, първи приятел с Гуцанов обвинени за източването на община Варна през 2010 г., в момента е най-силният човек в общината с кмет Иван Портних. Нека не забравяме, че 2010 г. по информация на френското аташе тогава беше получена информация за корупционна схема от Врана към Франция и парите се отклоняваха от три субекта – Борислав Гуцанов, Дидо Дънката и един холандски гражданин. И когато 2016 г. това беше оповестено и потвърдено в Панама пейпърс – скандалът с офшорните сметки, институциите в България не си свършиха работата“, каза Цветан Цветанов.

Бившият вътрешен министър припомни, че Гуцанов е задържан и преди това – през 1999 г. заедно с шефа на варненския клон на „Елитбанк“ Пламен Георгиев по обвинение за присвояване на 9 млн. лв.(неденоминирани). Парите са част от няколко необезпечени кредита, отпуснати на морската фирма „Бляк сий шипинг“, на която Гуцанов е бивш изпълнителен директор. Според обвиненията Борислав Гуцанов, като съучредител на „Елитбанк“ е съдействал за получаването на кредита.

Цветанов подчерта, че по времето, когато е бил министър на вътрешните работи е получавал много политически заплахи както от хора от криминалния контингент, така и от политически лица, защото те под една или друга форма имаха влияние както в медии, така и в институции.

„Във Варна искат да бъдат управлявани от избран кмет, а не от човек, който седи зад него. Портних не управлява процеса, делегирал е правата и стратегическите решения да се взимат на друго място, може би както се взе решение за съставянето на правителство – не в българския парламент, а в един манастир“, припомни Цветанов и допълни, че: „В момента Борисов работи политически правилно, защото в коалицията му с Промяната и Демократична България обезсили изцяло възможността да имат цели работещи структури.

„Борисов опорочи политическия процес в ГЕРБ – една работеща и добре структурирана партия. „Аз затова се извинявам на всички тези стойностни и качествени членове и симпатизанти на ГЕРБ, с които сме работили заедно. Много от тях едва сега започват да осъзнават какво се е случвало и как всъщност само са били използвани“, каза Цветан Цветанов.

Той изрази мнение, че ГЕРБ и Борисов знаят, че го няма този организационен и мобилизационен дух и залагат на разпознаваемите и действащи кметове, защото те имат възможността чрез административния капацитет във всяка една община и с това, че чрез бизнес може да се заложи на тези, които ще доведат до някакъв изборен резултат.

За голямо съжаление вече няма политика, нивото е много ниско“, констатира председателят на Републиканци за България.

Той каза, че Борисов има интерес на база тези мрачните облаци над него. От признанията на Божков, от това че Алексей Петров е участвал в сглобката, от всичко което беше по „Барселонагейт“, кюлчетата и пачките. „За него е добре под някаква форма да се дискредитират всички останали, които са се докоснали до него. Всичките са маскари, това е общото което може да бъде направено за начина, по който функционира в момента политическата класа“.

Цветан Цветанов е категоричен, че няма управленска сила и капацитет, лутаме се само в това което ни предлагат.

Политикът даде пример и със случилото се с миньорите и заяви, че каквито и обещания да им дадат от правителството те ще бъдат излъгани. „Всичко е договорено от Борисов преди внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост. Служебният кабинет го внесе, след като Борисов април 2021 г. не го внесе, защото знаеше, за заложените мини и какви са ангажиментите, които са поемани“.

Цветан Цветанов подчерта, че се отлагат темите, които вълнуват българското общество. „По Плана за възстановяване и устойчивост първите неща, които трябваше да бъдат направени миналата година, а от тази година да започнат са поетапното либерализиране на цените на тока за домакинствата. А какво направи парламентът? Отложиха този горещ картоф до крайния срок, който ни е дала ЕК декември месец 2025 г. всички да бъдат на свободния либерализиран пазар. Обществото не го знае. От 1 януари 2026 г. ние сме задължени да бъдем на този пазар. Сега в момента е бизнесът“.

„Трябва да имаме външна политика съотносима с националните ни интереси. Защото в противен случай ще бъдем уязвими на следващ етап в развитието на ЕС, стигне ли се до разделянето на Европа на 4 скорости“.

Цветанов попита защо нашите политици и евродепутати не направят един цялостен анализ и да има позиция на държавата. Защото ако бъде прието подобно предложение гласът на България в ЕС няма да бъде чут. Ще бъде намален броят на евродепутатите, които ще ни представляват. Трябва да имаме външна политика съотносима с националните интереси. „Аз смятам, че една от тези цели е Залцбургския форум – там се обединяват 8 държави от ЕС като Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения, там трябва да бъде търсено тази тема да бъде поставяна. Трябват ни съмишленици, с които да запазим това което имаме днес. Това е само един пример дали ще бъдем част от силна и обединена Европа“.

„Независимо от това което излиза днес в публичното пространство още през 2020 г. на представянето на Годишника на ЕАЦС ние казахме на база експертизата, която даде и Христо Казанджиев, че „Турски поток“ обслужва руските интереси. Обществото е заблудено на база на мълчанието на националните медии, защото още в началото Борисов казва как ще потекат милиони на база на това транзитно трасе, но никога не е споменавал, че за да се реализира „Турски поток“ се отказахме от съществуващото действащо трасе от Румъния през България, за които страната ни трябваше да получи до 2029 г. гарантирани 1 млрд. 300 млн. лв. Радвам се, че все пак някой го е прочел и се води разследване“, каза Цветанов.

„Борисов, Петкова и Дончев участваха активно в тези разговори с Бабаков и Воробьов, за да се подпише в Санкт Петербург Пътната карта за изграждането на „Турски поток“. Това беше потвърдено в едно национално студио от Томислав Дончев, но по доста несериозен начин. „Турски поток“ е проектът, който геополитически даде възможност на Путин да посегне на Украйна“, припомни отново Цветан Цветанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече