Танцувал ли е бели денс Зеленски?

0

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година се разпространява изключително много дезинформация. Често обект на дезинформационните наративи е украинският президент Володимир Зеленски.

Твърдение:„Когато ти притрябват още пари… трябва да им направиш добро шоу“, пише потребител в Х (преди Туитър). Публикацията показва видео, в което уж Володимир Зеленски е облечен в тесен златен костюм и танцува бели денс. Видеото е споделено от голям брой профили в социалните мрежи.

Проверка на фактите: Невярно

Това видео не показва украинския президент Володимир Зеленски, а бели денс танцьора и хореограф от Аржентина Пабло Акоста. Видеото е споделено от него в личния му профил в Инстаграм.

Фалшивото видео е направено като върху тялото на Акоста е поставена дигитално главата на Зеленски. Видеото беше споделяно многократно, след като Акоста публикува оригинала в своя профил. Сега то отново се появи в социалните мрежи покрай посещението на Зеленски в централата на ООН в Ню Йорк.

Не е първото такова видео

Преди да бъде избран за президент през 2019 година, Зеленски работеше като актьор и комик. Затова и в интернет се разпространяват няколко видеа от негови сценични изяви от миналото. През 2006 година Зеленски печели и украинската версия на риалити предаването „Dancing with the stars“.

Едно от тези видеа, които се разпространяват, показва Зеленски да прави пародия на музикално видео на украинска група. В него настоящият украински президент е облечен в женски дрехи и танцува провокативно. Споделящите видеото твърдят, че няма как такъв човек да бъде приет на сериозно. Това видео само по себе си не е фалшиво, но е от времето преди Зеленски да влезе в политиката – когато е бил актьор.

Изкуственият интелект и дезинформацията

Дийпфейковете често се използват в дезинформационни кампании във връзка с публични фигури или хора, които са познати в обществото и са важни по някаква причина. Това винаги преследва някаква конкретна цел или пък се прави, за да се объркат хората. Поради тази причина има и много дийпфейк видеа с украинския президент Зеленски”, обяснява професорът от Нюйоркския щатски университет Сиуей Лиу.

Този дийпфейк, например, беше сред първите, създадени с изкуствен интелект, за да се манипулира войната. Тогава анализ на екипа на ДВ за проверка на фактите показа, че видеото е фалшиво. Откакто активно се използват дигитални инструменти като ChatGPT и Midjourney, има все повече опасения, че фалшификатите ще стават все по-трудни за разпознаване в бъдеще. Освен това навярно фалшификатите ще станат толкова много, че ще е особено трудно да се откриват и проверяват всички.

„Няма съмнение, че ще се появяват все повече дийпфейкове с подобрени качества. Това се дължи на ускореното развитие на технологиите за генеративен изкуствен интелект и на нарастващите приходи от търговските приложения на тези технологии. Когато разходите и усилията за създаване на висококачествени дийпфейк видеа намалеят, ще достигнем до момент, в който използването им ще стане рентабилно в сравнение с други нискотехнологични варианти в кампаниите за дезинформация и заблуда“, добавя Лиу.

Инструментите с изкуствен интелект стават все по-добри и по-евтини всеки ден, а с това и фалшивото съдържание, идващо от тях, се превръща във възможност за всеки. Все по-незабележимото манипулиране на видеоклипове прави откриването им само по-трудно. Но има някои знаци, за които можете да внимавате, ако не сте сигурни в даден видеоклип или снимка. Ръководство за това можете да откриете ТУК.

Автор: Рейчъл Бейг, Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече