Асен Василев опроверга Пеевски: ДСС ще е 20% за ресторантьорския сектор

0

Финансовият министър Асен Василев отрече да е давал съгласие за запазване на преференциална 9-процентова ставка на ДДС за ресторантьорите – нещо, което Делян Пеевски обяви за свършен факт.

„Министерството на финансите към момента е публикувало данъчните закони с 20% ставка. Данъчните закони няма да бъдат изтеглени и ставката няма да се промени на 9 процента. Водим разговори с представители на бранша за изсветляване“, каза Асен Василев на брифинг в Министерски съвет.

Той цитира няколко мерки, които каза, че са дошли като предложения от бизнеса – макар че поне едно от тях беше лансирано лично от Василев преди време и не се прие от Народното събрание.

  • вдигане на минималните осигурителни разходи, като най-ниският да е 1000 лв., а не минимална работна заплата
  • всяко заведение да има ПОС терминал и да се налага глоба, ако няма такъв
  • да не се плаща сметката, ако не се издаде фискален бон
  • да не могат да се осигуряват служители на по-малък от пълен работен ден, освен ако нямат втора работа, други доходи или не са учащи/студенти

„Нека да видим как изглежда този пакет, ще го насмятаме, ще видим какви са приходите в бюджета и ако те са по-големи от възстановяването на ставката, тогава може да имаме разговор за това дали тя да остане на 9% трайно. Тогава и само тогава„, каза Асен Василев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече