Втори ден протести на миньорите, блокирани са пътни артерии

0

Протестите на енергетиците и миньорите продължават и в събота, блокирайки основни пътища в цялата страна. Продължават блокадите по магистрала „Тракия“ при Стара Загора и Проходът на републиката.

Правителството прие Плана за справедлив въглищен преход, като реши въглищните мощности да не бъдат закривани до 2038 г. Постигнато бе и съгласие, ако миньори и енергетици решат да напуснат сектора, да получат до 36 работни заплати.

Въпреки това протестиращите продължават действията си и предизвикват транспортен хаос в страната. 

Министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов отиват при протестиращите енергетици и миньори днес. Разговорите ще се проведат в 13 часа в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2“. 

Блокирани са и двете платна на магистрала „Тракия“ в района на 208-ия километър край Стара Загора.

Протестиращите решиха блокадите да останат и през нощта въпреки ниските температури и отказаха да изпратят преговарящи с правителството, съобщи БНТ.

Проходът на републиката също остава на затворен. Блокирани са и всички обходни маршрути, заради които се образуваха километрични опашки от тежкотоварни автомобили.

Протестиращите се заканват, че ще останат на своите позиции най-рано до понеделник.

Голяма част от служителите на жандармерията и полицията са били отзовани през нощта, съобщи Бисер Бинев, лидер на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица – изток“, съобщи БНР.

В събота правителството ще изпрати в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник.

До 31 декември всички държави – членки трябва да ги одобрят, в противен случай страната ни ще изгуби 3.5 млрд. лева, обясни премиерът Николай Денков.

Той увери, че централите ще могат да работят до 2038 година. Ако миньори и енергетици решат да напуснат сектора, да получат до 36 работни заплати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече