Мнение: Москва ще прати в Руската църква агенти с по-висок чин

0

Москва е превърнала руската църква в София в етнически анклав в центъра на столицата, който се използва и като плацдарм за влияние в съседни държави като Северна Македония. Такова мнение сподели журналистът и философ Тони Николов в предаването „(О)позиция“ на Сега.

Той обясни, че църквата попада на каноничната територия, която се управлява от софийския митрополит – българският патриарх Неофит. Нормалното в случая би било изгоненият предстоятел на църквата архимандрит Васиан да предаде ключовете за храма именно на патриарха, а не на светските власти в руското посолство. Москва обаче смята, че това е руска територия, а църквата – руска собственост. Затова затварянето на храма е демонстрация на сила, която цели, освен това, да разбуди проруските сантименти на част от българското общество.

Според него България, макар и колебливо, започва да защитава интересите си пред Москва. В случая българската църква също е направила жест, като е назначила бързо трима свещеници на мястото на изгонените руски духовници. Ключовете за храма обаче засега остават в руски ръце, защото Кремъл счита, че това е руска църква за руски хора, където трябва да се говори само на руски.

Според Тони Николов може да се очаква на мястото на изгонените Русия да прати агенти с по-висок чин.

“Това е една от емблемите на града. Там трябва да има и български свещеници, да може да се служи и на български, и тази ситуация на етнически сепаратизъм да спре”, смята журналистът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече