40 000 мераклии ще се борят за място в местната власт

0

Близо 40 хиляди кандидати ще се борят за място в местната власт в изборите за кметове и общински съветници на 29 октомври. Кандидатите за общински съветници са малко над 30000,  а местата в 265-те общини са 5053 – толкова съветници има в страната.

Претендентите за общински кмет са 1360, а около 6900 души кандидатстват за кмет на кметство, съобщи говорителката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева на брифинг в парламента.

Отделно има и 400 души, които ще се борят за районен кмет в София, Пловдив и Варна.

Най-много са кандидатите за кмет има в София – 22, следвани от тези в Пловдив – 18.

ЦИК отчита повишен интерес към местната власт – през 2019 г. желаещите да се включат в местното управление са 36 288. От тях кандидатите за кметове на общини са 1254, а за общински съветници – 29 515.

Избирателите, които на местните избори на 29 октомври искат да гласуват за кмет и общински съветници в населено място, различно от постоянния им адрес, трябва да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес в съответната администрация до 14 октомври. Те трябва да имат настоящ адрес поне от шест месеца преди деня на вота, т.е. поне от 28 април. 

На 14 октомври изтича и срокът за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна секция. За да се образува подвижна урна за дадено населено място, трябва да има подадени поне десет заявления.

ЦИК е решил окончателно резултатите от хартиени бюлетини, и от машините да не се сумират в секционната комисия, а при предаването на протоколите в изчислителните пунктове на ОИК.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече