Тодор Тагарев предложи работа в армията на протестиращите миньори

0

Министърът на отбраната Тодор Тагарев предложи работа в армията на протестиращите миньори и енергетици на магистрала „Тракия“.

В интервю пред bTV военният министър добави, че недоволството им има политически цели, а не става дума за работни места и компенсации.

„Ако някой се притеснява за работата си и е готов на тежък труд, е добре дошъл. Тези, които са психически и физически годни, са добри дошли в армията. Ние имаме нужда, първа категория труд е. Поне 1000 души от този регион можем да вземем в армията, стига да са годни за военната служба“, коментира Тагарев.

Точно една седмица са затворени възлови точки за движение в област Стара Загора, блокирана е автомагистрала „Тракия“, в района на 208-и километър, детелината в посока Стара Загора и в посока Хасково, както и Проходът на Републиката. Причината е протестът на миньори и енергетици, който започна в петък, 29 септември, сутринта и продължава и към момента.

Основното им искане сега е оттегляне на Териториалните планове за справедлив преход и нови преговори по точките от споразумението.

На 30 септември, на място в Раднево при протестиращите дойде енергийният министър Румен Радев. Той разговаря с ръководствата на „ТЕЦ Марица изток 2“ и на „Мини Марица-изток“, която се проведе в сграда на теца. След това Радев се срещна с протестиращите на аутобана, където заяви, че „загрижеността за работните места и за комплекса ни е споделена“.

След среща с премиера акад. Николай Денков беше подписано споразумение, одобрено и от Народното събрание, но протестиращите не се съгласиха с документа и заявиха, че ще отстояват исканията си.

Според министъра на отбраната няма основания за поискания вчера вот на недоверие към кабинета Денков-Габриел. „Това е предизборната ситуация, в която опозиционни партии се опитват да извлекат някакви дивиденти“, каза още Тагарев.

Той допълни, че не е възможно да бъдат спрени проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като страната очаква милиарди по тях.

По повод решението на Народното събрание да бъдат дадени на Украйна неизправни ракети от типа С-300, министърът отново подчерта, че това няма да се отрази на състоянието на българските въоръжени сили. Броят на ракетите зависи от заключението на проверка, която се прави всяка година и установява какво е състоянието на цялото въоръжение и техника на армията ни, каза още Тодор Тагарев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече