Евродепутати за Пеевски и конституцията: Реформите са за бъдещето, а не имунитет за миналото

0

Евродепутати от мониторинговата група към комисията за Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) към Европейския парламент приветстват „амбициозната програма на правителството и обединените усилия в национален интерес, насочени към реформа на съдебната система. Това заяви на пресконференция в петък в София на финала на двудневно посещение София ин’т Велд (Renew, Нидерландия – председател на делегацията) пред журналисти.

Тя обаче подчерта, че всички усилия на българската държава и поетите ангажименти за реформи са в бъдеще време и не решават проблеми от миналото като даде пример със случаи, които е трябвало да бъдат разследвани, но не са.

На въпрос как комисията гледа на участието на санкционирания по глобалния закон „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевски сред инициаторите за поправки в Конституцията, София ин’т Велд обяви, че промените трябва да бъдат съобразени с препоръките на Венецианската комисия и че ги приветстват, но те не са „имунитет за миналото“.

По отношение на медийния плурализъм и свободата на медиите от ЛИБЕ обясниха, че има подобрения, но за България все още са проблем „възможностите за водене на дела за сплашване срещу журналисти, медии и граждански организации“, по-известни като SLAPP дела. По думите на Елена Йончева, България все още не е изпълнила препоръките за прозрачност в медиите – както за собствеността, така и за финансирането им. Все още няма и регистър на медиите, който да съдържа тази информация.

София инт’Велд изрази задоволство от факта, че Европейската комисия свали специалния мониторинг за България, но изказа разочарованието и съжалението си от това, че страната все още не е приета в Шенген. Нидерландката сподели личното си мнение за решението на Нидерландското правителство да блокира присъединяването на България и Румъния като посочи, че това е въпрос на политика и решението няма нищо общо с готовността на двете държави.

Европейските депутати от мониторинговата група за демокрация бяха на двудневно посещение в София и проведоха серия от срещи с българските власти в четвъртък и петък, пише „Дневник“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече