Кузман Илиев: Гответе се за трудни времена!

0

Икономистът Кузман Илиев обясни пред БНР, че трябва да сме готови за трудни времена.

„През Ормузкия проток, който разделя Иран и Оман, минават 30% от световните количетва петрол. През него преминава и 40% от вноса на Китай. Ако има по-голямо напрежение между Иран и Израел и на геополитическо равнище САЩ по-мощно стъпят в региона, може да се стигне до спирне но този проток, а цената на нефта ще тръгне нагоре“.

Той обясни и как стоят нещата с газа.

„Европа прави една трета от електричеството си от газ. Там цените скочиха бързо до 6-месечен връх, защото Израел беше една от възможностите в Европа да се усети диверсификация на газ. Израел затвори своите находища. Това удря 20% от потреблението и вноса на Египет, където започна режим на тока. Арабската пролет  започна с режим на тока. Ситуацията не е розова“.

Трябва да мислим ходове напред, посочи Илиев.

„Казваме, че се отказваме от руския нефт, но той е много подходящ за дизел. Има доста тапи в проливите. А ако се насити Средиземно море с американски самолетоносачи и ако реториката към Турция бъде остра, а турците дългосрочно стоят зад „Хамас“, тези неща ще ограничат предлагането и ще се отразят в сериозно покачване на цените на колонките. А дори да не е толкова сериозно, ако икономиката стагнира, доходите ни също ще са стагниращи спрямо тези високи цени. Това означава да обеднеем“.

Има много фактори, които влияят върху инфлацията, обясни той.

„Основният фактор да има инфлация са многото пари в системата. Сега политиците се изплашиха и дръпнаха кранчето. Инфлацията се забави, но за да спре, срещу нея трябва да има производство. Индустрията обаче ще се забави. Не съм оптимист, че в скоро време инфлацията ще стане пренебрежимо малка. Тя ще остане висока за нашите доходи, само че ще е комбинирана и с икономическо забавяне, което означава стагфлация“.

В България трябва да се преосмисли философията на харчене на парите, смята икономистът.

„Харчим приоритетно за социални плащания, а не за нещо, което води до икономически растеж. Лихвите са високи и е  все по-трудно правителства, домакинства и бизнеси да обслужват своите кредити. За ипотечните към края на годината ще започнат отчегливо да се покачват лихвите. Нашият резполагаем доход намалява. Правителството по-трудно ще финансира дефицитите. Моят призив е да се харчи разумно“.

Кузман Илиев обясни, че на държавата ни са необходими големи количества електроенергия.

„Мариците“ не работят, защото ЕК направи безумно нещо с тези квоти, с които иска да ги унищожи. На някой друг може да му хрумне и друго, за да унищожим и друг собствен ресурс. Това е опасно за най-бедните. В един момент започваме да зависим от това някой да ни даде ток. Турция ли ще ни даде? Най-доброто нещо е да имаме собствен ресурс, енергийна независимост“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече