Премиерът вдигна таксата за транзита на руски газ, вижте реакциите

0

Премиерът Николай Денков защити решението на Народното събрание за налагане на нови, по-високи такси върху вноса и транзита на руски газ.

„България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ“, коментира той в понеделник (16 октомври) от Тирана таксата от 20 лева за мегаватчас или приблизително 100 кубически метра руски природен газ, който влиза и минава през страната. Решението е в сила от 13 октомври т.г., съобщава euractiv.bg.

Въпреки санкциите срещу Русия „някои държави получиха разрешение да внасят руски газ, защото нямаха други възможности. Такива са Унгария и Сърбия. Но вече има интерконектори, така че има алтернативи и руският газ не би трябвало да се ползва с някакви специални преференции“, каза още министър-председателят, цитиран от пресслужбата си.

Той даде пример с договора с турската компания „Боташ“, сключен от служебното правителство. В него има такса, свързана с вноса и обработката на течния природен газ. „Всъщност таксата, която ние въведохме, създава възможност за истинска конкуренция между течния природен газ от различни източници и газа, който идва от Русия“, каза Денков.

Според експертите законовата промяна, въвела таксите, е по-скоро е сигнал за твърдата прозападна линия на България, отколкото ще доведе до постъпления за България.

Енергийният експерт от Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков се усъмни в коментар за Euractiv, че България ще получи нещо допълнително от новите такси.

„Новите транзитни такси върху руския газ са същото нещо като идеята за облагането на свръхпечалбата на руската петролна компания „Лукойл“ в България. Всичко това звучи много готино, но не знаем как ще се прилага“, каза Стайков за Euractiv.

Причината е, че при природния газ, транспортиран през газопровод, е невъзможно да се изкара сертификат за произход, защото е смес от няколко източника. Такава такса може да се налага върху втечнения газ, който се транспортира с танкери, но не и върху газопроводния микс.

„Почти невъзможно е да се изкара сертификат за произход на газа, който тече през „Балкански поток“. Въпросът не е политически, а технически. Българският парламентът трябваше да проведе необходимите проучвания, преди да вземе това решение“, каза Стайков в коментар за Euractiv.

Българският парламент обаче шокира Унгария и Сърбия с изненадващото въвеждане на новите огромни транзитни такси.

Сръбският президент Александър Вучич и унгарският външен министър Петер Сиярто реагираха остро на решението. Сърбия и Унгария получават почти целия газ през “Балкански поток“, но количества получават също Северна Македония и Австрия.

Новата такса е толкова висока, че на практика ще доведе до изплащането газопровода Балкански поток само за една година.

„За нас това е голям проблем. Това ще доведе до драстично увеличение на цената на газа с допълнителни 100 евро за 1000 куб. м. газ. Това е ужасяващо увеличение и ние ще разговаряме с тях. И това (решение) не трябва да бъде валидно за Сърбия“, коментира сръбският президент Вучич в събота и допълни, че ще проведе разговор с българския си колега Румен Радев по въпроса.

„Не е известно с какви инструменти разполагат Сърбия и Унгария, за да ни оказват натиск в момента, доколкото все пак това е суверенно право на България да може да облага както реши този внос. Въпрос на преценка на този, който налага таксата, е какви са правните рискове за България. Надявам се всъщност да са преценени добре“, коментира икономистът Евгений Кънев пред Нова тв.

Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията „тази мярка е доста спорна и прибързана. Защото до голяма степен се превръща в мито, което не може да се наложи от една страна-членка едностранно без консултации и одобрение от страна на Европейския съюз“.

„България сама решава какви такси да въведе за транзита на газ през своя територия“, коментира пред БНТ депутатът от управляващото мнозинство Венко Сабрутев. Той допълни, че газопроводът е български, а държавата сама решава какви ще са таксите. „Унгария и Сърбия трябва да търсят алтернатива.“ Депутатите от останалите партии в управляващата коалиция Демократична България и ГЕРБ отказаха коментар пред Euractiv по темата, защото „моментът не е подходящ“.

„Това е общоевропейска политика за намаляване на доходите на Русия от продажбата на природен газ, петролни продукти и т.н. Ние сме част от голямото европейско семейство, което не иска войната в Украйна да продължава. Трябва да използваме икономически мерки да спрем Русия“, отбеляза Сабрутев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече