Александър Маринов: Подготвя се пренареждане на сглобката

0

Има силно нарастване на напрежението в сглобката. Отчасти това се дължи на предизборната ситуация, но според мен не само. Моето мнение е, че се подготвя пренареждане, реконструиране на сглобката и очевидно, че натискът е насочен комбинирано от ДПС и ГЕРБ върху ПП-ДБ, даже по скоро върху ПП„. Това коментира пред БНР Александър Маринов. 

Относно законодателните промени и действията на президента, който сезира КС за новите енергийни вноски върху вноса и транзита на газ през България, той изказа мнение:

В случая с тази писана на коляно, урбулешката, законова поправка се нарушават базисни правила на законотворчеството. Това е поредният калпав закон. Цитирам министър-председателят, който така характеризира законодателната дейност на мнозинството в НС. Тук естествено не става дума за защита на интересите на „Газпром“, а за много сериозни неща – първо от гледна точка на нашата собствена ситуация от гледна точка на върховенството на правото и спазването на правилата на конституционализма, от друга страна става дума за нашите взаимоотношения със съседни страни и с партньори от ЕС. Тази недомислена поправка с много големи неясноти е уязвима по много направления„. 

Една част от законите, засягащи цялото общество, въобще не са съпроводени от един дори минимален анализ какви ще са последиците от тях, смята Маринов. 

Според него атаката срещу дерогацията и опитът да бъде изтласкан „Лукойл“ може да завърши зле. Не е толкова лесно да се обезпечи енергийната сигурност на страната от гледна точка на горива, предупреди той . По думите му това би засегнало всички. 

Би трябвало да има някаква граница в заигравките с тези големи въпроси, с политическите игри, защото могат да настъпят много опасни последици„. 

Александър Маринов подчерта, че се разчита на късата памет на хората:

„Борисов е добър манипулатор в това отношение. Той просто прилага хватки, които е прилагал и преди. Съмнявам се, че те днес ще бъдат толкова ефективни. Най-малкото от гледна точка на своите избиратели той намира начин да ги мотивира. Една част сигурно вярва на това, което той говори“.

От една страна ГЕРБ и ДПС, а от друга ПП-ДБ се надпреварват кой ще бъде по-по-най, отбеляза още той. Според него в по-дълбоките пластове има и интереси, в това число интереси за приватизация или покупка на „Нефтохим“. „Има достатъчно основателни съмнения, че се правят опити за фалиране и приватизиране на „Булгартрансгаз“„, добави още Александър Маринов. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече