Заради прането на пари: България е вече в „сив списък“ на страни под наблюдение

0

В петък България бе включена в т.нар. „сив списък“ на страните, поставени „под засилено наблюдение“ от Работната група за финансово действие срещу изпирането на пари (FATF), предаде Франс прес.

В същото време Панама и Каймановите острови са извадени от списъка, става известно от комюнике.

По този начин България се присъединява към 22 други юрисдикции в този списък.

При тези държави са налице „стратегически недостатъци в режимите им за борба с изпирането на пари, финансирането на тероризма и разпространението на оръжия за масово поразяване“, но те „работят активно“ с Работната група за отстраняването им.

Над 200 страни и юрисдикции са поели задължение да прилагат нормите на FATF.

FATF работи със страните от „сивия списък“ по прогреса им при решаването на проблемите, свързани с изпирането на парти и с финансирането на тероризма, и „призовава тези юрисдикции бързо да изпълняват плановете си за действие в уречените срокове“, се казва в документи на групата, одобрени на нейно пленарно заседание в Париж.

В същото време FATF не внесе изменения в своя „черен списък“, в който фигурират страни със „сериозни стратегически недостатъци“, но призова страните и юрисдикциите, ангажирали се с прилагането на нормите на групата, „в най-тежките случаи да прилагат контрамерки за защита на международната финансова система от изпирането на пари, финансирането на тероризма и финансирането на разпространението“ на ядрените оръжия.

В „черния списък“ на FATF фигурират Северна Корея, Иран и Мианма, посочва Франс прес.

Работната група за финансово действие срещу изпирането на пари има за задача да изследва начините на финансиране на тероризма и прането на пари. Тя изработва норми и отправя предложения към страните, задължили се да прилагат нормите ѝ, за да взимат необходимите мерки за справяне с недостатъците, за които сигнализира FATF, отбелязва Франс прес.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече