Путин умря, Пригожин е жив: вЕрвайте на Генералите

0

Руският президент Владимир Путин е мъртъв. „Новината“ съобщи канал в „Телеграм“, претендиращ за солидни връзки с Кремъл – „Генерал СВР“. 

„Вчера следобед здравето на Владимир Путин започна рязко да се влошава. Около 20:00 часа московско време дежурните медици повикаха допълнителен лекарски екип, който след пристигането си в рамките на петнадесет минути започна реанимация на президента. По това време състоянието на Путин беше критично. В 20:42 часа московско време лекарите спряха реанимацията и констатираха смъртта на президента“.

Каналът последно е публикувал информация в петък в 10:43 часа: 

„Никакво уважение към починалите. Трупът на Путин беше поставен във фризер, който преди това съдържаше дълбоко замразени храни, в президентската резиденция във Валдай“. 

Предположението, че Путин е „гушнал букета“, бе опровергано от Кремъл.

Но това не спря „изследователите“.

В някои медии припомниха видео, публикувано на страницата в „Ютуб“ на личната астроложка на Путин Светлана Драган от 13 октомври. С особено разтревожен тон тя предупреждава, че 26 октомври (предполагаемата дата на смъртта на държавния глава) ще е гранична и призовава руснаците да проявят воля. След тази дата нищо вече нямало да бъде същото. 

Включи се и неуморният поддръжник на конспиративни теории за Кремъл Валерий Соловей, който триумфално оповести на последователите си в „Екс“, че „тиранинът е мъртъв“. 

Фейкове, фейкове, фейкове…

Не бързайте да отваряте шампанското.

Драган не обяснява какво точно ще се случи на 26 октомври. Може би днес или утре астроложката ще уточни през каква „епохална“ граница е преминала Русия във вчерашния ден. Със сигурност не става въпрос за съвсем физическите предели на украинския град Авдеевка, край който всекидневно умират стотици руски войници, без да постигнат какъвто и да е сериозен напредък.

Соловей е по-голям Нострадамус и от Драган. Още от края на 2016 г. той предупреждава, че Путин е тежко болен и че скоро ще се оттегли. През 2020 г. здравето на Путин пък така се влошило, че държавният глава назначил Михаил Мишустин за премиер с идеята да го подготви за свой наследник. През 2022 г. политическият анализатор диагностицира президента с рак и Паркинсон и оповести, че дните му са преброени. 

Но да обърнем внимание на източника, представящ в най-изчерпателен вид кончината на Путин – „Генерал СВР“. Каналът често разпространява скандални твърдения, които не могат да бъдат проверени, разчитайки на „измислени източници“ (по думи на експерта Арик Толер от „Белингкат“ и „Ню Йорк Таймс“). 

Миналия декември „Генерал СВР“ съобщи, че Путин е паднал по стълбите и се наакал  (друга история, която Кремъл публично опроверга). През май 2022 г. пък оповести, че президентът страда от напреднал стадий на рак и планира да се подложи на операция, като временно ще предаде контрола на властта. 

„Генерал СВР“ разкри още от началото на тази седмица, че в неделя (22 октомври) вечерта Путин е бил открит „превит от конвулсии“, след като получил сърдечен удар. Може би се чудите как тогава държавният глава успя да вземе участие в презентацията на ядрените способности на Русия тази сряда (25 октомври – ден преди „смъртта“ му)? 

Истината е (и ако не вярвате, „Генерал СВР“ ще ви каже), че руският президент почти не участва на публични събития. Вместо това разчита на своите двойници.

Но след като Путин е покойник, опитайте се да познаете кой все още е в света на живите. 

Евгений Пригожин, разбира се.

Покушението срещу него било инсценирано и в момента военнопрестъпникът „спокойно си живее във Венецуела“, авторитетно пледира „Генерал СВР“.

Какво тук значи някаква си истина?

А кой впрочем стои зад медията с впечатляващите 411 000 последователи в „Телеграм“? Ако питате „Генерал СВР“, той е поддържан от бивши офицери от Службата за външно разузнаване на Русия. „Медуза“ предполага, че вездесъщият Валерий Соловей е създавал съдържание за канала. Така ли е, не е ли така – никой не може да каже със сигурност.

Може би докато четете тези редове, „генералите“ са на гости във Венецуела и вдигат наздравици с Пригожин за смъртта на Путин. Или пък доволно потриват ръце, като гледат как се трупат „кликовете“ на лъжливите им постове.

Има ли някакво значение?

Междувременно, малко след 14:00 часа на 27 октомври, Путин (или неговият двойник) взе участие в редовно заседание на Съвета за сигурност на Русия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече