Цирк! Асен Василев не успя да гласува: Заличен е от избирателния списък

0

Финансовият министър Асен Василев не успя да упражни правото си на глас в Хасково, тъй като е заличен от избирателния списък.

Както се изясни по-късно, адресна регистрация в чужбина е причината той да не бъде допуснат да гласува. Василев е изваден от избирателния списък и е попаднал в т. нар. забранителен списък, в който влизат избиратели, нямащи право да дадат вота си.

„За да упражни правото си на вот в нашата секция, трябва да ни представи удостоверение по чл. 40 от Изборния кодекс, издадено от общината, и да попълни декларация, че няма да гласува на друго място. Това му беше обяснено. Той се съгласи, и ако се върне с тези документи, ще му дадем правото да гласува, като ще го впишем под чертата в избирателния списък“, заяви председателката на секционната избирателна комисия в Хасково Петя Шопова.

Според чл. 40 от Изборния кодекс избирател, който в изборния ден установи, че е вписан в списъка на заличените лица, има право да гласува, ако представи удостоверение, че е отпаднало основанието или не е налице основание за вписването му в списъка. Удостоверението се издава от кмета на общината, след извършване на проверка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече