Кой печели и кой губи от изборите? (анализ)

0

ПП-ДБ печели София. А Борисов губи третия пост в държавата за първи път от 18 години насам. Емилия Милчева описва защо все пак всички партии в НС имат повод да празнуват и къде са най-големите разочарования

Всяка от парламентарно представените политически сили има повод да празнува след първия тур на местните избори, а бъдещето на „сглобката“, на която периодично някой политолог предрича скорошен разпад, се очаква да запази форма́та си до ротацията през март 2024.  

ПП-ДБ печели София, каквато беше и целта им – с мнозинство в СОС и вероятен кмет след балотажа на 5 ноември. Кандидатите им са на втори тур във Варна, Пловдив, Благоевград, Велико Търново и имат шансове да спечелят още едно-две кметски места. На фона на първото участие на коалицията на местни избори сега всяко кметско място и общински съветник, който спечелят, си е победа.

София и другите градове

За първи път от 18 години насам Бойко Борисов губи третия пост в държавата – кметското място в София, станало и негов трамплин за премиер, също и част от общинските съветници в СОС. Като цяло ГЕРБ запазва доминацията си в местното управление – все пак победа предвид дълголетието им във властта и натрупаните негативи от консумацията ѝ.

„Възраждане“, които се явяват за първи път на местни избори, също имат повод за празнуване. Вече регистрираха присъствие в значителна част от общинските съвети, а във Варна, вероятно и на други места, от гласовете им ще зависи изходът на балотажа. Победители са и от „Има такъв народ“ (ИТН), също участници за първи път в местен вот, които печелят съветници на много места.

Благодарение на очертаващия се втори мандат на кмета на Русе Пенчо Милков и на Ваня Григорова, кандидат на обединената левица в София, която отива на втори тур, БСП също има своите малки победи. Нейни кандидати са на балотажи в Шумен и в Дупница, а в малки общини като Болярово печели още на първи тур.

За ДПС повод за празнуване е, че не са отстъпили от позициите си, а дори са успели да прибавят и по няколко общински съветника в още общини.

Поради новите участници общинските съвети ще са силно фрагментирани и, с изключение на Кърджали, където ДПС има абсолютно мнозинство, в останалите ще е трудно кметовете да прокарват политиките си. В сравнение с предишния вот през 2019 балотажите ще са повече, а много от тях – между партньорите в управлението ПП-ДБ и ГЕРБ.

Шампанското нагарча

Въпреки победите шампанското нагарча. Предприемачът Васил Терзиев спечели в София с по-малка подкрепа от тази за общинската листа на обединението ПП-ДБ, „Спаси София“ и „Екип за София“. Разликата между него и подгласничката му Ваня Григорова се колебае около 10%, а мобилизацията на втори тур винаги е по-слаба.

ПП-ДБ сами отрязаха възможността си за по-добри резултати в други общини. Коалицията не се представи добре в Пловдив и Русе, където на парламентарните избори беше първа политическа сила. В Русе кандидатът им Рена Стефанова остана трета. А в Пловдив, въпреки тежкото наследство на ГЕРБ, със сериозна преднина води именно техен кандидат и досегашен кмет на район „Тракия“ Константин Димитров, който ще е на балотаж с номинирания от ПП-ДБ Ивайло Старибратов.

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ дълго и трудно преговаряха дали да се явят заедно и на местния вот, както направиха в София и то най-рано от всички. Липсата на спойка им попречи да постигнат съгласие по успешни кандидатури, а в Бургас дори бяха конкуренти. Там депутатът от ПП-ДБ Константин Бачийски, регистрира и отделна листа на партията си „Средна европейска класа“, спечелила почти колкото общинската на ПП-ДБ. А като кандидат на ПП-ДБ излезе друг депутат – Димитър Найденов. В крайна сметка кметът на ГЕРБ Димитър Николов отвя всички с резултат, спечелил му победа още на първи тур и пети мандат.  

Огорчение за Борисов и унижение за ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, явил се в последния ден от кампанията до номинирания в 12 без пет телевизионен журналист Антон Хекимян, сигурно е много огорчен. Той „задължи“ партийния актив Хекимян да не се окаже с по-малко гласове от листата за общински съветници. Ако направите такова нещо, считайте, че ще бъда много огорчен, каза Борисов. В крайна сметка ГЕРБ, втора политическа сила в СОС, няма да е на балотаж за кметския пост – унизително за партията.

„Възраждане“ не реализира амбицията си да стане втора политическа сила. Най-добрите резултати в кметската битка партията има във Варна, „родния“ ѝ град, и Стара Загора, където депутатът Искра Михайлова има по-висок резултат от партийната общинска листа. Михайлова беше особено активна по време на протестите през септември срещу затварянето на мините и тецовете на въглища.

В два от трите центъра на въглищните региони – Стара Загора и Перник, ГЕРБ печели кметските места на първи тур. А в третия – Кюстендил, подкрепяният от тях кмет Петър Паунов отива на балотаж в битка за пети мандат.

Второто място – и предстоящият балотаж в София, са победа не за БСП, а лично за Ваня Григорова, която спечели по-висок резултат от листата за общински съветници. В действителност успехът ѝ е шамар за БСП и кохортата професионални политици около лидера Корнелия Нинова, но също и за събраните в Левицата отцепници от „Позитано“ 20, също зад Григорова. Това е мажоритарен избор за Ваня Григорова и показва посоката за лявото в България, макар че Нинова го обяви като „завръщане на БСП в местната власт“. Григорова демонстрира повече социална чувствителност, пък и харизма от партийните апаратчици. За Нинова и БСП синдикалистката е заплаха – потенциалът ѝ едва ли ще се ограничи до място в СОС, а по-скоро ще се разгърне в бъдещ политически проект.

Седмица на трудните решения

Седмицата до оспорвания втори тур ще е трудна заради решенията, които предстоят. В Пловдив и Хасково например балотажите ще решат избирателите на класираните на трето място все бивши кметове – съответно Славчо Атанасов и Георги Иванов.

Засега не е ясно дали ГЕРБ ще спазят дадената от Борисов дума преди вота партньорите в управлението да се подкрепят и на балотажите, което означава активът на ГЕРБ в София да бъде призован да гласува за Васил Терзиев. (Което не означава, че всички ще го направят.) И от ГЕРБ, и от ДПС запазиха мълчание вчера и не коментираха резултатите. Дали Борисов ще се извини заради номинацията на Хекимян, който не успя да стигне до втори тур, или отговорността ще поеме предизборният щаб?

Гласуването в София показа, че столицата отдавна не е „синя“ – или дясна, а по-скоро либерална. Изглежда, че ДС-фамилията на Терзиев не е натежала при гласуването, а по-скоро премахването на машинното гласуване заради изфабрикувания скандал от ДАНС. За кандидата на старото дясно – Вили Лилков, са гласували малко над 5% по неокончателни данни. Едва 1.3% от гражданите, подкрепили ПП-ДБ на предишни избори, са гласували за Лилков, макар че част от ДБ е „Демократи за силна България“. Но 5% от гласували за ГЕРБ са пуснали бюлетина за него.

Балотажите ще тестват здравината на сглобката.

Автор: Емилия Милчева, Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече