ЕК: Не разследваме България за износ на руски петрол чрез „Лукойл“ Бургас

0

Европейската комисия опроверга съобщения в медиите, че води срещу България разследване, свързано със санкциите на ЕС срещу Русия заради военното нападение над Украйна.

Европейското издание „Политико“ вчера написа, че ЕК ще поиска обяснения от България заради данните за износ на руски петрол чрез рафинерията в Бургас.

В контакт сме с българските власти по приложението на европейските санкции така, както и с останалите държави от ЕС. Нямам какво да кажа изобщо за предприето разследване, заяви днес говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси, цитиран от БТА.

Обичайният начин, по който действаме по повод приложението на санкциите, е да работим в сътрудничество и съгласувано с държавите от ЕС, добави той. В момента не се води процедура, повтори говорителят.

ЕК е защитник на европейското законодателство и, ако някога държава от ЕС не спазва европейското право, има наказателни процедури – това е принципен отговор, посочи той. Засега не водим процедура. В контакт сме с националните власти за еднаквото прилагане на санкциите, обобщи говорителят.

Вчера бе оповестен международен доклад, според който бургаската рафинерия се въползва от възможността да работи с руски петрол и нарушава европейските санкции като продава продуктите в страни от ЕС и дори в САЩ. Автори на заключенията са организацията „Глобъл Уитнес“, българският Център за изследване на демокрацията и Центърът за изследване на енергията и чистия въздух.

Според документа бургаската рафинерия произвежда горива и масла от евтината руска суровина, изнася ги уж за страни извън Европейския съюз, а след това претоварва нефтопродуктите от кораб на кораб в открито море или на международни пристанища, за да се заметат следите през новорегистрирани кораби или плаващи под различни флагове, след което горивата влизат в Европейската общност и стигат дори до САЩ.

Европейската комисия ще поиска обяснения от България, след като руска петролна фирма в страната се възползва от вратичка в санкциите на ЕС, за да събере 1 милиард евро за военната хазна на Кремъл, писа вчера изданието „Политико“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече