Кьовеши каза как МВР саботира разследвания на европрокуратурата

0

Българската полиция е саботирала дело за 70 млн. евро, водено от европрокуратурата. Това разказа в интервю за „Сега“ европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която бе на посещение у нас. Без да навлиза в подробности, тя разказа, че на служителите на МВР било указано да претърсят сграда. Те обаче не влезли във всички офиси, а след това месеци наред по делото не се работело.

Европейската прокуратура нареди на полицията да направи претърсване. И познайте – полицаите не влязоха във всички офиси в тази сград. Те „пропуснаха“ да влязат в най-важния офис. Защо? Това е добър въпрос. Подадохме оплакване и сега има дисциплинарно производство, но трябва да се изясни,“ заяви тя.

Според вътрешния министър Калин Стоянов това е случай от лятото на миналата година, по който била извършена проверка. Към днешна дата МВР и европейската прокуратура разботят изключително добре, отчете той. Главният секретар на силовото ведомство Живко Коцев пък обясни, че ставало дума за със злоупотреби по изпълнението на проект за модернизиране на градски транспорт във Враца. По това разследване са изпълнени действията, докладвани са на европейските делегирани прокурори, каза Коцев и допълни, че няма представа какво точно се е случило.

Кьовеши бе у нас на кратко посещение, по време на което се срещна с премиера Николай Денков, вицепремиета Мария Габриел и правосъдния министър Атанас Славов. Тя обаче не се видя с изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Европейският главен прокурор обясни, че такава среща не се е състояла заради натоварената програма и фактът, че е била у нас за по-малко от 24 часа.

Българският офис на европрокуратурата все още има кадрови проблеми. Към момента у нас работят седем европрокурори при условие, че квотата е от 15 души. Преди месеци бе изпратен одит след като четирима служители от администрацията напуснаха. Европрокурори пък преминаха на работа в други институции.

Кьовеши подчерта, че наскоро парламентът е приел закон, с който се създава независима структура на европрокуратурата у нас, което е много важно. Разпоредбите дават възможност към структурата да работят и разследващи полицаи. В момента тече подборът им.

Към момента европейската прокуратура у нас не може да се похвали с особени успехи. Самата Кьовеши преди време заяви, че сигналите, изпращани от България са предимно за дребни случаи. Сега тя заяви, че се разследват сериозни случаи, но без да дава повече подробности.

Наскоро името на българския европейски прокурор Теодора Георгиева бе забъркано в случай, в който е намесен и някогашният следовател Петьо Петров-Еврото, който е обявен за издирване. Разбра се, че срещу нея е постъпил сигнал за това, че взимала подкупи, подписан от Петров. Георгиева коментира, че става дума за пасквил. Досега прокуратурата у нас не е давала информация докъде е стигнала проверката по този случай.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече