Цирк! Пеевски пита премиера за „Лукойл“, Добрев плаши с прокурор

0

Предприетата от ГЕРБ и ДПС седмица преди местния вот атака на тема дерогацията за руски петрол и рафинерията на „Лукойл“ в Бургас, чиито остриета са депутатите Делян Пеевски и Делян Добрев, продължава без нито ден покой. За поредното ѝ действие в неделния ден повод стана интервюто на министър-председателя академик Николай Денков пред БНР, в което той за пореден път защити позицията на правителството, че дерогацията не може да отпадне веднага без сериозен риск за икономиката и потребителите.

Пеевски пита Денков за разговорите с „Лукойл“

Председателят парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ по закона „Мигнитски“, ще внесе писмен въпрос към министър-председателя Николай Денков относно договореностите, постигнати с „Лукойл“ в понеделник. Това се посочва в съобщение от пресцентъра на ДПС, разпространено в неделя.

В него се напомня, че премиерът и министрите са длъжни да се отчитат пред парламента и пред българските граждани. В съобщението се посочва, че поводът за въпроса е днешното интервю на премиера в ефира на БНР, в което Денков настоя, че дерогацията за руския петрол не бива да бъде отменяна поне до ротацията на министър-председателя с Мария Габриел.

Пеевски припомня, че с колегата му от ГЕРБ-СДС Делян Добрев са сигнализирали главния прокурор и председателя на ДАНС относно публикацията в “Политико” и информацията за международно разследване за гигантска далавера, която се осъществява с помощта на българските власти и “Лукойл”, незаконен износ на горива.

„Продължавам да настоявам тези действия да бъдат разследвани, на базата за основаните съмнения за корупционна схема. Дерогацията трябваше да гарантира на българските граждани по-ниски цени на горивата с близо 80 ст., но тя донесе единствено милиарди за режима на Путин, финансиране на войната в Украйна и терористични паравоенни групировки като Вагнер. Това веднага трябва да спре!“, заявява Пеевски, цитиран от партийния пресцентър.

В съобщението се припомня, че от шест месеца председателят на ПГ ДПС Делян Пеевски повтаря, че дерогацията трябва да бъде отменена и да спре и големият въпрос е какво още чака Денков. „Чака да поемат ГЕРБ ротацията, за да избяга от отговорност и пред кого?! Кой печели от това отлагане? Дали Денков не печели време за “Лукойл” и руския режим? Сигналите и разследванията сочат съмнения за престъпна схема на най-високо ниво. Друго обяснение няма. И кой реално управлява държавата? Денков дължи отговори. Затова какви разговори с “Лукойл” и представители на руската държава води той и началникът на неговия кабинет Тодор Модев. Какви ангажименти поемат и в чия полза. За тези разговори Денков ни уведоми на среща, в която участва и Бойко Борисов, като ни увери, че са постигнали някаква договорка за внасяне на дължимите данъци от компанията незабавно. Но нищо не последва“, констатира Пеевски.

В петък Делян Добрев (ГЕРБ-СДС), председател на Комисията по енергетика в парламента, внесе поредното предложение за отмяна на дерогацията. Според Денков това би довело до „неимоверно нарастване на цените на горивата“, ако рафинерията „Лукойл“ в кратък срок остане без руски петрол.

Въпросната среща с представителите на правителството бе проведена на 23 октомври. Тогава Пеевски информира, че „Лукойл“, „както не искаха да си плащат данъците, са заявили вчера, че ще платят над 500 млн. лв. данъци“.

По-късно обаче финансовият министър Асен Василев обясни, че очаква платените от групата на „Лукойл“ в България данъци през 2023 г. да са около 400 млн. лв., като в сумата влизат внесени вече 154 млн. лв. досега корпоративен данък и солидарна вноска (т.нар. данък свръхпечалба за енергийните фирми).

В отговор на въпрос на Mediapool откъде ГЕРБ и ДПС вземат сумата от 500 млн. лв. Василев обясни, че това са данни от коригираща декларация, подадена от „Лукойл“ в Националната агенция по приходите, която обаче е била отхвърлена.

Премиерът Николай Денков пък каза, че не е споменавал никаква сума пред ГЕРБ и ДПС за дължими данъци от „Лукойл“, а само, че компанията е обещала да си плати данъците за тази година и да не си приспада печалбата с извършени предишни години разходи за модернизацията на рафинерията, каквото законово право има.

Делян Добрев: Ще подам сигнал срещу Денков

„Денков прекали! Законът за компенсациите на горивата със 73 стотинки на литър бил мъртвороден и затова не го изпълнявали. Не, не е мъртвороден! Мъртвородени за вашето правителство са интересите на България и на българския народ. В следващите дни ще подам сигнал до Главния прокурор и шефа на ДАНС срещу премиера и отговорните членове на неговия кабинет.“

Това пък написа в неделя депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в личния си профил във фейсбук.

„Няма, според мен, никаква политическа целесъобразност в това чрез бездействия или с формални действия представяни като изпълнение на закона да се стига до ситуация, в която да е необходимо законодателната власт да изисква от изпълнителната власт да изпълнява законовите си задължения.

Несъвместимо с функционирането на правовата държава е отговорният министър „любезно“ да е пропуснал да направи това, което законът му разпорежда и този пропуск продължава месеци наред без да са налице каквито и да било обективни причини за това.

Независимо каква правна квалификация би могла да се даде на тези действия и бездействия, без съмнение, е налице грубо незачитане на законите в правова държава, в която Държавата би следвало да е въплъщение на закона в обществото. Неизпълнението на Закона от институции, които трябва да са гарант за неговото стриктно спазване и прилагане поставя въпроса дали не се обслужват чужди интереси – финансови и политически в ущърб на българските граждани и икономическата стабилност на страната.

Ще помоля Главния прокурор и ДАНС да изискат относимите документи и информация, относно изпълнение на задълженията по Закона, обезпечаващи неговото влизане в сила и прилагането му.

Ще помоля Главния прокурор и ДАНС да изискат информация от Министерство на финансите, дали е необходимо да се извърши нотификация на Закона и да се получи положително становище от ЕК по &2, ал. 1, т. 2 от ПЗР на Закона“, пише Добрев.

Той има предвид Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт, а повод за раздразнението му е казаното от премиера пред БНР, че като народен представител Добрев е внесъл един мъртвороден закон и иска да се прилага, въпреки че това е невъзможно.

Законът беше приет от парламента в началото на годината, все още не е влязъл в сила, тъй като се чака разрешение и становище от Европейската комисия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече