Анализатори: Сглобката ще се разпадне, когато Борисов и Пеевски ѝ намерят алтернатива

0

Конфликтът между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да е перманентен, за да поддържа убедеността у избирателите им, че са все още на правилната страна. Ако демонстрират някаква синергия, това би отблъснало поддръжниците и на едните, и на другите.

Това мнение изказа пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

„Наративът за постоянния конфликт поддържа и тезата за мнозинство насила. … Така за опозиционните партии и опозиционните политици, в това число е и президентът, остава все по-малко място за говорене, защото цялото внимание е фокусирано в това какво ще си кажат Бойко Борисов и Кирил Петков и дали няма да има нов скандал. Това задържа вниманието на публиката и пречи на опозиционните партии да стигат до повече хора“, добави той.

Журналистът Петко Георгиев се съгласи, че напрежението между партиите в управлението е „до голяма степен игра с публиката и до голяма степен опит за оказване на натиск от ГЕРБ и ДПС върху правителството“.

Той коментира, че цената на сложните договорки в управляващата коалиция е програмата за политически действия:

„Тази цена я виждаме платена с подкрепата за промените в Конституцията. Ако тези промени не се случат, правителството ще си отиде. В това няма никакво съмнение“. 

Според него отговорът на въпроса „Кога ще се разпадне сглобката?“ е, че това ще стане когато Бойко Борисов и Делян Пеевски ѝ намерят алтернатива.

Доц. Стойчев смята, че ГЕРБ нямат обективен интерес да се връщат с министри в управлението, защото  дългосрочно това ще им донесе проблеми:

„Тази позиция, в която хем си в управлението, хем не си ангажиран с изпълнителната власт, нямаш министри, които от сутрин до вечер да бъдат обекти на атаки, е изключително удобна и изгодна. Не си представям ГЕРБ да натискат за повече участие в изпълнителната власт от това, което имат в момента“.

Той допусна да не се случи ротацията на Николай Денков с Мария Габриел, тъй като процедурата е свързана с подаване на оставка на правителството и гласуване на ново:

„Възможно е да се избегне ротацията, защото ще се види някаква опасност някъде от някой от партньорите. Възможно е да се случи, но не смятам, че ще бъде от позицията на това, че щом министър-председателят не се казва Денков, а Габриел – избирателите по-малко ще асоциират управлението с ГЕРБ, отколкото в момента го правят“.

Петко Георгиев посочи, че е добре да се види и „един друг знак в общата картина, а това е изсветляването на реалната власт на Делян Пеевски“:

„Неговото не просто влизане в публичната политика, а и това, че се устремил към лидерската позиция в ДПС, а и в комбинация с това, че Ахмед Доган се завръща на политическата сцена. Този знак най-вероятно сочи намерение на ДПС да влезе реално във властта. … Начинът, по който Борисов и Пеевски на практика говорят едно и също през цялото време, говори, че те имат тактика какво да правят. Сигурен съм, че преговорите по Бюджета и по Конституцията ще бъдат част от прилагането на такъв план. Аз виждам намерение за открито включване на ДПС във властта и вероятно и в други икономически ходове, за които се писа през последните седмици. Важен знак е и трябва да видим къде ще отиде рафинерията „Лукойл – Нефтохим“. Опасявам се, че няма да е големият западен инвеститор, на който всички ние бихме се надявали“.

Според Георгиев министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е трябвало сам да подаде оставката си още когато станаха известни кадрите с полицейско насилие. 

По думите на доц. Стойчев, ако премиерът Николай Денков е бил прав още в началото на мандата си, когато мнението му е било, че всеки министър-председател сам трябва да си подбира екипа, сега е трябвало да подаде оставката си, независимо дали парламентарното мнозинство ще я приеме, или – не.

В българската политика има три ясно очертани лагера, смята Петко Георгиев:

„Единият е путинистки и в него са президентът Румен Радев, „Възраждане“ и БСП. Този лагер очаква евентуалното разваляне на сегашната форма на управление да доведе до нова поредица от избори и служебни кабинети, чрез които тази неформална структура на властта да се завърне реално в управлението. Другата важна конструкция е ГЕРБ и ДПС, които са двете политически олицетворения на клептокрацията в България. И ако те са в синхрон, значи са наясно с това какви планове има за разпределяне на ресурсите на властта. На третия полюс е правителството и подкрепящите го ПП-ДБ, които се опитват да се договорят с ГЕРБ и ДПС за извършването на определени дейности“. 

Според доц. Стойчо Стойчев президентът ще направи ново прекрояване на плановете си, след като не успя макар и косвено да получи някакви позиции в местната власт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече