Заради войната: Русия има недостиг на ключови оръжейни системи

0

Войната на Москва срещу Украйна води до недостиг на ключови руски оръжейни системи според актуални данни на британските разузнавателни служби, предаде ДПА, на която се позовава БТА.

„Извънредните движения на руския въздушен транспорт през ноември 2023 г. подсказват, че Русия вероятно е преместила стратегически системи за противовъздушна отбрана от ексклава си Калининград на Балтийско море, за да компенсира претърпените наскоро загуби на украинския фронт“, съобщи британското министерство на отбраната.

Това става след нарастване на загубите на системи за противовъздушна отбрана SA-21 в окупирани от Русия части на Украйна в края на октомври 2023 г., допълва то.

Кремъл смята Калининград – най-западният аванпост на Русия, граничещ от три страни с държави от НАТО – за един от най-стратегически чувствителните си райони, отбелязва британското ведомство.

Фактът, че руското министерство на отбраната „изглежда готово да поеме допълнителен риск тук, подчертава претоварването, което войната налага на някои от ключовите, съвременни способности на Русия“, допълва Лондон.

Руското ръководство многократно е оправдавало войната с аргумента, че целта е да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО, отбелязва ДПА.

От началото на пълномащабната руска война срещу Украйна през февруари 2022 г. британското министерство на отбраната публикува всекидневно информация за хода на бойните действия. Кремъл определя тези бюлетини като дезинформация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече