„Магнитският” Горанов притеснен: Бойко „да не счупи ГЕРБ“ заради взимни изгоди с Асен Василев

0

Санкционираният по закона Магнитски за корупция бивш финансов министър Владислав Горанов смята, че сегашният финансов министър Асен Василев (ПП-ДБ) и началниците на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски действат във взаимна изгода, макар да са в конфликт. Той изрази притеснение, че това поведение на Борисов може да счупи партията му ГЕРБ, където все повече хора имали собствено мнение.

Асен Василев е изключително изгоден за Борисов и Пеевски. Няма нещо, за което не им е угодил. Лошото е, че докато им угажда, минават и неговите щуротии. Василев, целейки да е на власт на всяка цена, допуска много компромиси, ако въобще има някаква ценностна система в главата му по отношение на публичните финанси“, каза Владислав Горанов пред БНР и обясни с какво Василев е изгоден:

„Първо ги легитимира. Второ им дава всичко, което поискат“.

Според него обаче Борисов трябва да внимава

Докато ги търпи, да не го заподозрат, че и той е виновен за дивотиите, които се случват под тяхното управление, защото тогава има риск да ерозира партията, а тя е най-големият му актив. Ако се счупи ГЕРБ, на практика целият политически капитал на Борисов ще бъде ерозиран“.

Той изрази съмнение, че без Борисов ГЕРБ може да оцелее. По думите му обаче в партията вече има много политици със собствено мнение, характер и излъчване

Отстрани изглежда, че Делян Пеевски отмъщава на всички, които се опитаха да го притиснат в ъгъла, да го стигматизират, да го направят олицетворение на нещо лошо, коментира Горанов по адрес на „колегата“ си по „Магинтиски“,  също санкциониран за значима корупция.

В предаването „Политически НЕкоректно“ бившият финансов министър коментира и бюджета за следващата година. По думите му се намираме в странната ситуация, в която парламентът да пази бюджета от финансовия министър. Той напомни първите дебати, свързани със законопроекта, предложен от Василев, и критиките към него.

„За пръв път сме в ситуация, в която не финансовият министър да брани салдото и параметрите на бюджета от депутатите, които искат да харчат повече или искат по-разюздана рамка, а сме в ситуацията, в която депутатите се налага да го играят консервативните и благоразумните по отношение на фиска. Това в последните 20-25 години не се е случвало„.

Освен че създават повече административна тежест, данъчните закони почти нищо не променят, т.е. нямаше да объркат бюджета, изказа мнението си финансистът и добави категорично: „Неприемането на промени в данъчните закони нямаше да доведе до нищо драматично с бюджета като параметрични промени в приходната част“.

Според него с промените, които са предложени, няма да се постигне нито една от целите, които Асен Василев си е поставил, освен увеличение на административната тежест. Той смята, че е вероятно между първо и второ четене голяма част от екзотичните предложения да отпаднат.

„За съжаление, сме в ситуация, в която философията и концепцията за управление на бюджета се променя и то много рязко и бързо. Това не е ново за Асен Василев. Сега затвърждава възприятията, че вярва в съществуването на перпетуум-мобилет.е. че чрез трупането на дългове и огромни харчове можеш да увеличиш благосъстоянието на държавата„.

Според Горанов не е време за избори, защото те няма да донесат нищо ново: „Ако сега се скарат, след 1 месец ще трябва да се сдобряват в същия формат„.

За него обаче е крайно време за преразпределение на пропорциите вътре във властта. Тази ниска легитимност поражда много напрежение в политическата система и в отделните партии, обясни той и добави, че именно затова е и постоянното усещане за криза. Когато пък си малко легитимен, ти ставаш по-агресивен и се опитваш да използваш повече репресивни способи и методи, смята той.

Горанов изказа мнение, че ДБ имат различен начин на мислене, а в момента са заели позиция да премълчават и преглъщат всички неща, които до преди няколко години бяха ценност за тях. Той ги определи като заложници на коалицията ПП-ДБ.

Владислав Горанов сподели, че не е загубил приятелите си от партията и декларира, че все още е член на ГЕРБ:

„Няма причина и повод да се промени това“.

Той все още смята, че най-добрият министър-председател на България се казва Бойко Борисов.  

В предаването бившият финансов министър коментира и включването му в списъка „Магнитски“. Той заяви, че аргументите за това са некоректни. И изтъкна, че няма нито едно доказателство по твърденията на Васил Божков:

„Измишльотини. Не му прави чест. Не знам какво си мисли, че ще постигне по този начин“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече