Още има хора без ток заради снега. Вижте какво е положението в страната

0

Усложнена е обстановката в страната заради снега и минусовите температури. На много места в страната е затруднено движението, има населени места без електрозахранване.  

През нощта в София продължи работата по почистването на града, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Извършени са обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване и почистване на улици и булеварди, по които се движи градския транспорт, основни улици в районите, както и вътрешноквартални улици и общински пътища в районите „Витоша“, „Овча купел“, „Красна поляна“, „Кремиковци“, „Сердика“, „Люлин“, „Връбница“, „Панчарево“, „Нови Искър“, „Банкя“.  Извършени са обходи на пътната инфраструктура от екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“. Почистването на прекършени клони и паднали дървета от аварийните екипи на Столичната община продължава. 

Градският транспорт изпълнява редовните си маршрути, с изключение на временно скъсените маршрути на трамвайни линии 10 и 23. 

Обстановката в общините на област Варна се нормализира, тази сутрин всички пътища на територията на областта са проходими при зимни условия. Село Голица (община Долни чифлик) и част от селата Момчилово ( община Ветрино) и Червенци (община Вълчи дол) са все още без ток, а няколко села са без вода. В най-засегнатата от бедствието община Вълчи дол остава в сила бедственото положение и това е заради заледените пътища в района. Днешният 27 ноември е обявен за неучебен. 

Над 30 населени места във Великотърновска област продължават да бъдат без електрозахранване. В четири общини днес са преустановени учебните занятия – Велико Търново, Лясковец, Павликени и Сухиндол. В община Полски Тръмбеш в две села Петко Каравелово и Раданово също няма учебен процес заради липсата на ток. Продължава да е затруднено преминаването на автомобили в района на Присовски завои. В община Свищов седем села продължават да са без ток от снощи, заради прекъснати проводници след обилния снеговалеж през изминалите дни. 

Частично бедствено положение е въведено в община Враца заради липса на ток в повече от половината села на общината. Най-тежко е положението във Върбица, където, освен че няма ток, няма и вода. Бедствено положение до 15 ч. на 28 ноември обяви и Община Криводол. В седем общини на територията на областта днес няма да се провеждат учебни занятия.

Усложнена остава ситуацията в община Габрово, основните пътни артерии са проходими при зимни условия, почистени и опесъчени. Без електрозахранване са кметствата Жълтеш, Торбалъжи, Ясени, Борики, Източник, Драганчета, Малини, Стефановци, както и кварталите Пройновци и Гпадище. Днес е неучебен ден в общините Габрово, Севлиево и Трявна. 

Голяма част от населените места в Ловешко са без ток, има и затворени пътища. Затворен е пътят за село Баховица, като има обходен маршрут през село Лисец, но движението се осъществява в една лента. Няма достъп до село Славяни. Пътят Плевен – Ловеч продължава да е затворен. Две денонощия без електрозахранване е и Домът за стари хора „Върбовка“, както и този в Сливек, до който е възпрепятстван и достъпът, тъй като има паднало дърво на пътя. Работи се по отстраняването му. Със заповед на кмета днешният ден е обявен за неучебен ден за двете средищни училища в Ловеч, също и това в село Александрово. На всички ученици, които живеят извън града, ще бъдат извинени отсъствията.

Всички пътища в Монтанско са проходими при зимни условия. След като вчера през нощта цялата област Монтана остана без ток, то към 11:00 електрозахранването в областния град и по-голямата част от региона е възстановено. В 27 села в общините Берковица, Вършец, Монтана, Георги Дамяново и Бойчиновци още няма ток. 

Все още има затворени пътища в област Плевен заради снегонавявания, селища са без ток и вода, по информация към 09:00 ч. В община Левски селата Обнова и Асеновци нямат вода. Там няма възможност да се провеждат учебни занятия. Продължава отстраняването на авариите по захранващите далекопроводи. Във всички останали населени места на общината има ток и вода. Пътищата са разчистени. В община Никопол без ток са селата Бацова Махала, Санадиново, Новачене, Любеново, Въбел, Асеново. В община Долни Дъбник без ток са все още селата Градина, Петърница, Бъркач и Горни Дъбник. Общинските пътища са изчистени. Остава затворен пътят Плевен – Ловеч.

В община Плевен днес е неучебен ден в училищата в селата Бохот, Беглеж, Търнене, Пелишат и Дисевица, а в общинския център – само за учениците на Основно училище „Васил Левски“ заради авария в електрозахранването. Евакуират се граждани от хижата на Медицинския университет в Бохотската гора с използване на верижна машина. Втората верижна машина е насочена към бедстващи граждани в лек автомобил между Радишево и Тученица. Ще се предприеме и транспортиране на гражданин на хемодиализа от Горталово. 

Евакуирани са пътниците от автобус, закъсал в преспите на пътя Разград – Търговище, сред тях е имало и деца. Все още са затворени пътищата за Русе, Шумен и Търговище. Проблем има по пътя за Осенец, където тир е препречил пътя. Проблемен е и участъкът до жп гарата и към Ясеновец, където има големи преспи. Много населени места са без ток.

Общо 10 000 абонати в 20 населени места в област Русе вече втори ден са без електрозахранване, а в 33 няма вода, съобщиха от областната управа в Русе. Главните пътища от Русе за София и за Силистра са отворени. Затворен остава пътят между Русе и Разград. Проблемът е в големите снегонавявания на територията на област Разград. Очаква се направлението да остане затворено до края на деня. Днес е неучебен ден за всички училища и детски градини в седем от осемте общини в област Русе – Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Сливо поле и Ценово.

В област Силистра продължава работата по възстановяването на електрозахранването, съобщиха от Областната администрация. В над 40 населени места в Силистренско все още няма ток. Продължава и почистването на пътищата в областта. Все още има разположени контролно-пропускателни пункта при Дулово и селата Стефан Караджа и Богорово. Пътят за Добрич е отворен само за леки автомобили, а за Шумен и Русе може да се пътува без ограничения. Вчера в общината беше обявено бедствено положение.

Пътищата в област Добрич са отворени, но с ограничения, над 80 населени места са без ток и вода. Почистени са главните пътища до границите с областите Силистра и Шумен и са отворени за движение на автомобили до 12 тона. Пътят Добрич – Варна  е отворен за моторни превозни средства (МПС) до 3,5 тона.

 Общо 32 села в област Сливен са без ток, три села са останали без вода. Към 8:00 ч.  затворен за движение остава Републиканският път Твърдица-Елена, заради закъсали два тира. Движение само за леки автомобили се въвежда за Републикански път II-48 в отсечката „Петолъчката“- Котел. 

В община Търговище 15 села са без ток, в голяма част от града няма вода. Все още затворен е пътят по направлението Макариополско – Буйново. Затворен е и пътят Божурка – Презвитер Козма. 

Тежката обстановка на територията на област Шумен постепенно се нормализира. Усложнена остава ситуацията в общините Венец и Върбица. Основен проблем е възстановяването на електрозахранването към населените места. По данни на „Електроразпределение Север“ тази сутрин 82 села на територията на областта остават без електрозахранване. Към момента без ток са 17 населени места в община Хитрино, 11 в община Върбица, 4 в община Венец, 5 са селата без ток в община Каспичан, 2 в Каолиново, в община Шумен без ток са 11 села и в други 4 има частично захранване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече