Скандал в БХК заради „Човек на годината“, двама от журито напуснаха

0

Дисквалифициране на номинация в годишните правозащитни награди на Българския хелзински комитет (БХК) предизвика вълна от коментари във „Фейсбук“, двама души от журито обявиха, че го напускат, от еврейската организация „Шалом“ поискаха отговор от БХК, а след него – отпадналата Татяна Кристи обяви, че ще съди организаторите за клевета. Това се случва десет дни преди раздаването на награди, които от 16 години отличават граждани, журналисти, активисти и организация за тяхната правозащитна дейност.

Става въпрос за номинацията на Татяна Кристи от фондация „Открито сърце“, която журито e решило да не допусне малко след като процесът по предлагане на кандидати беше затворен. Причината – нейни статуси в социалните мрежи, в които е „употребила реч на омразата, стигматизирайки цели етнически групи и оправдава потенциални военни престъпления“.

Преценката на журито е била взета с мнозинство се разбира от официалното съобщение на организацията. Двама от членовете му – актьорът Александър Алексиев и председателят на фондация „Даная“ Кремена Кунева – обаче обявиха, че напускат, заради несъгласие с начина, по който Кристи е дисквалифицирана. И двамата са сред носителите на наградата на организацията за миналата година, която отличи доброволците в помощ на Украйна.

Другиге членове на тазгодишното жури на „Човек на годината“ са председателят на БХК Красимир Кънев, съоснователят и изпълнителен директор на международния креативен think-and-do tank Fine Acts Яна Тавание, Георги Богданов – изпълнителен директор на Национална мрежа за децата, съдията Петко Петков, журналистката Боряна Джамбазова, адвокат Деница Любенова, Теодора Крумова от фондация „Амалипе“, активистът и фотограф Тихомира Методиева, екозащитникът Александър Дунчев и създателят на „Гората.бг“ Никола Рахнев.

Наградите се раздават всяка година на 10-ти декември, а в тази година номинирани са над 40 личности и организации. Процесът по номинации за първи път беше отворен през цялата година и приключи в средата на ноември. През 2015 г. от организацията изключиха номинацията (направена тогава от австралийска гражданка) на Джок Полфрийман, който по това време още беше в затвора.

Изказвания, несъвместими с критериите за допустимост

Татяна Кристи и фондацията й „Открито сърце“ са били номинирани от 10 души с различни мотиви, но най-вече свързани с дейността в подкрепа на украинските бежанци.

„Оказват огромна помощ на украинските бежанци в България: хуманитарна мисия – търсят финансиране за нуждите на бежанците; правозащитна; просветителска мисия – имат езикови курсове“, „Кристи е популярна личност и прави много за украинците тук в България; влиятелен блогър, който е в опозицията на про- путинските партии в България и дава публичност на вътрешните проблеми в държавата, свързани с влиянието на путинизма. Нейният блог има повече от 32 хиляди последователи, тя е обект на преследвания от страна на провокатори и агресори“, са част от мотивите за номиниране.

От фейсбук пост на Българския хелзинкски комитет (БХК) няколко дни, след края на номинациите, се разбра че отпадането на номинацията е, защото е направен „анализ на публикации в социалните мрежи“ и те са показали, че „подобна реч е в разрез с критериите за допустимост“ в конкурса.

Според изискванията „цялостната дейност на номинирания човек/организация не трябва да противоречи на общия правозащитен дух на наградите. Например, няма да допуснем номинации на хора, които защитават децата, но проявяват хомофобия; или защитават гей общността, но проявяват предразсъдъци срещу хората с ментални увреждания“.

В пост във Фейсбук Кристи реагира на решението като нарече дисквалификацията „безумно глупава, неоснователна и заредена с лична злоба“. Тя написа още, че „действията на БХК показват, че тази организация е напълно загубила своята същност на обективен правозащитник и се е превърнала в клуб на нефелници, които си позволяват да раздават авторитарно присъди и долни клевети!“.

В отговор на въпроси на „Дневник“, от хелзинския комитет уточниха, че „допустимостта на номинацията на Татяна Кристи беше оспорена заради нейни крайни антипалестински изказвания в социалните канали от 11 октомври, 21 октомври и 12 ноември 2023 г. Те бяха припознати като сериозен проблем, тъй като в тях има генерализараща реч, с която се стигматизират големи групи от палестинския етнос, а не само терористите от военното крило на „Хамас“. Номинацията на г-жа Кристи противоречи на критериите за допустимост, според които цялостната дейност на номинирания не трябва да противоречи на общия правозащитен дух на наградите.“

Двама от журито напуснаха в знак на несъгласие и реакция от „Шалом“

Кремена Кунева, която е бивш депутат, настоящ граждански активист и съосновател и председател на фондация „Даная“ написа във „Фейсбук“, че напуска журито. „Вярвам, че всички номинирани заслужават уважение и обществено признание, достоен дебат за тяхната работа и кауза, независимо от тяхната бунтарска същност и начин на изразяване. Както и ясни критерии за оценка, изключващи субективност и лично отношение. Желая успех на всички и за мен голяма част от тях са много, много повече от човек на годината“.

Почти по същото време статус, че се оттегля от журито написа и актьорът Александър Алексиев, който казва, че го прави заради несъгласие с „принципите и обективността на процеса по журиране на наградите за „Човек на годината“. „Прекрасно жури и страхотни номинирани, но просто не се идентифицирам с начина по който номинацията на Татяна Кристи беше премахната“, обяснява още Алексиев.

В дискусията, която се води през „Фейсбук“, се включи и междувременно от организацията „Шалом“. Те поискаха обяснение от БХК и допуснаха, че Кристи е била дисквалифицирана заради про-Израелската й позиция.

„Притеснени сме заради последвалите коментари, че тази така наречена реч на омраза и стигматизация на етнически групи, е напълно обоснованата позиция на г-жа Кристи срещу терористичната групировка „Хамас“ (част от списъка с терористични лица и групи на Европейския съюз и организатор на атаките срещу Израел от 7 октомври 2023 година)“, пишат от „Шалом“ до БХК и уточняват, че ако наистина това са мотивите, те биха били дълбоко разочаровани, като наричат оттеглянето на Кристи опит да се наруши свободата на словото на журналист.

От БХК отговориха на „Шалом“ в петък (1 декември), като в позицята дават за пример, че една от публикациите, заради които Кристи е отстранена е такава, в която „отрича правото на ЕС и ООН да настояват Израел да спазва международното право. Според нас всички организации и всички държави по света следва да спазват международното право“.

„БХК споделя напълно оценката, че извършеното на 7 октомври в Израел е варварско и брутално нападение на група терористи от военното крило на Хамас над мирни жители на Израел. То е военно престъпление, от което Израел има не само право, но и задължение да защити своите граждани. Само че в публикациите на г-жа Кристи има генерализараща реч, с която се стигматизират големи групи от палестинския етнос“, пишат още в резюмето на отговора си от организацията.

„Обвиненията, че ограничаваме свободата на словото на г-жа Кристи, са несъстоятелни, тъй като по никакъв начин не възпрепятстваме тя да продължи да изразява своите позиции. Недопускането до участие в наградите не е цензура“, пишат още от комитета и заявяват, че „високо ценят“ дейността на Татяна Кристи в помощ на украинските бежанци.

След публикацията на отговора до „Шалом“ в страницата на БХК във „Фейсбук“ Кристи обяви под нея, че ще съди организацията за клевета.

От организацията на евреите обявиха след отговора, че планират и среща с председателя на БХК Красимир Кънев и посланика на Израел Йоси Леви Сфари, за да обсъдят „изразени позиции от представители на БХК в подкрепа на Хамас и срещу Израел.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече