Пеевски vs. Денков: история на сблъсъците

0

Председателят на парламентарната група на ДПС и кандидат за лидер на движението Делян Пеевски в последния месец засилено търси конфронтация с премиера Николай Денков („Продължаваме промяната“) до степен да се заявява като кандидат за поста му.

Промяната в активността му настъпи в 49-ия парламент, след като той и тогавашният лидер Мустафа Карадайъ единствени от групата на ДПС демонстративно гласуваха „за“ кабинета „Денков – Габриел“ – по думите им не заради състава му, а за да покажат ангажимент към съдебната реформа. Оттогава Пеевски се превърна в основен говорител на движението по всички въпроси, измествайки постепенно тогавашния председател на партията, който накрая подаде оставка и изчезна от публични прояви.

От началото на този парламент Пеевски, който в последните десетина години не ходеше на работа в Народното събрание и беше със статус на редови депутат в парламентарната група на ДПС, започна активно да търси медийно внимание с коментари по различни теми, включително призовавайки да бъдат предприемани стъпки, решение за които вече е взето от управляващите. От изказванията му се разбра, че той участва активно и в срещи на лидерите на партиите от управляващото мнозинство. Активността му нарасна още повече след като беше овластен от съпартийците си да оглави парламентарната група и вече и в официална роля се включва и в т.нар. председателски съвети, на които се определя дневния ред на парламента

„Дневник“ припомня хронологично изказванията на Пеевски, които очертават ескалацията на критичния тон на неуспелия да се реализира като председател на ДАНС и санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“ български политик.

16 октомври След множество критики към нарасналата активност на редовия депутат Делян Пеевски и участието му във формати (председателски съвет), които не съответстват на парламентарния му статус, той получава официална роля и става съпредседател на парламентарната група наред с все още председателя Мустафа Карадайъ.

19 октомври Какви мерки са предприети по отношение на изпълнението на споразумението между властта и синдикалните организации в сектор „Енергетика“, питат официално премиера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Делян Пеевски.

27 октомври С писмо до премиера Денков Пеевски иска седмични отчети за работата по приемането на България в Шенген. Напомня на министър-председателя, че ДПС е част от конституционното мнозинство и подкрепя съдебната реформа, а присъединяването към Шенген е свързано с нея.

8 ноември Три дни след балотажа на местните избори и ден след като председателят Карадайъ подава оставка, Делян Пеевски оглавява самостоятелно парламентарната група.

11 ноември Пеевски и колегата му от ГЕРБ Делян Добрев сезират прокуратурата по публикация в брюкселското издание „Политико“, според която българската държава е способствала за нарушение на европейските санкции срещу Русия, позволявайки износ на горива, произведени от руски петрол в рафинерията „Лукойл Нефтохим“ в Бургас.

12 ноември Министрите не са подчинени на депутатите, те са равноправни и народните представители не могат да искат отчети от членовете на кабинета, отговаря публично Денков на писмото на Пеевски от 27 октомври.

„Пеевски играе театър, в който се изпълнява нашата законодателна програма, а той се държи като началник. Това нито ме интересува, нито го приемам. Това, че някои депутат ми е дал срок, няма значение. Аз имам срок от 14 дни по правилата на Народното събрание и ще отговоря в него“, обещава премиерът. Според него, ако депутатите не уважават министрите, се срива доверието и в двете институции.

12 ноември Препоръчвам на Денков да чете внимателно Конституцията и да излезе от комфорта на премиерския кабинет и особения въздух, който е вдишал там. Да слезе на улицата пред Министерски съвет, да вдиша чист въздух, да чуе хората и да си припомни кога, как и защо беше назначен на тази позиция. От думите му е видно, че е объркан. Суверенът е неговият началник, а волята на суверена изразява парламентът чрез народните представители,“ отговаря часове по-късно Пеевски.

13 ноември Пеевски съобщава, че е получил официален отговор от премиера за работата по Шенген и предупреждава, че „времената на работа „на тъмно“ и задкулисните, безпринципни договорки приключиха“

15 ноември Пеевски и Борисов публично изказват подозрения, че партньорите им от управлението преследват лични интереси и работят в полза на Русия: „Имаме основателни съмнения. Да видим какво се случва в митниците, защото има странни операции, за които ни се подсказва информация, казва Пеевски. Съмненията са в контекста на опитите на ДПС и ГЕРБ да ускорят отказа на страната от изключението от санкциите срещу Русия, което позволява руски петрол да се внася и преработва в страната.

16 ноември Пеевски предупреждава „Продължаваме промяната – Демократична България“, че управлението е под въпрос и настоява „да четат знаците“, които ГЕРБ и ДПС им дават, бавейки гласуването на вота на недоверие към кабинета. Освен с казуса за прекратяване на дерогацията (виж по-горе) предупреждението е свързано и с факта, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ не търси с тях коалиция на местно ниво след изборите. Ден по-късно трите формации се съгласяват отказът от забраната да влезе в сила от 1 март 2024 г., а не веднага.

17 ноември Пеевски се кандидатира за лидер на ДПС, а дни след това е подкрепен от множество структури в партията. Гласуването ще е на национална конференция на 24 февруари.

17 ноември Същия ден Пеевски, както и Борисов, се конфронтира с премиера за поисканата оставка на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов след насилието на протеста на футболните привърженици. Имаме сведения, че (министърът) е бил притискан от тях на изборите да работи в полза на „Продължаваме промяната – Демократична България“, казва той.

22 ноември Вотът на недоверие към правителството, внесен от опозицията, най-сетне е гласуван и отхвърлен с помощта на ГЕРБ и ДПС. Коментарът на Пеевски е: „Нищо не се е успокоило. Най-хубавото предстои“

26 ноември В деня на снежната буря Пеевски и БСП призовават премиера „да излезе да чисти“. Председателят на групата на ДПС иронизира министър-председателя за това, че заседанието на кабинета и ключови институции, работещи за овладяването на ситуацията, е преминало частично онлайн, с думите: Онлайн не се чисти“. Денков отговаря, че работата на институциите е друга, и призовава Пеевски „да излезе със снегорин, с лопата и да почисти снега“.

Размяната на реплики през медиите ескалира и вечерта неуспелият шеф на ДАНС се кандидатира за пръв път за премиер: „Ако признава, че не могат да се справят, ако не съзнават какво трябва да направят, за да управляват държавата, да ме изберат за премиер. Аз няма да избягам от отговорност и мога да се справя“.

29 ноември След нова порция критики към правителството за безсилие срещу снежното бедствие Пеевски обвинява премиера за покровителстване поради лични връзки с ръководството на една от компаниите, доставящи ток до крайните потребители, а именно „Електрохолд“. Ръководството на компанията – майка „Еврохолд“ призова политиците да не спекулират.

29 ноември На въпрос на „Дневник“ към Делян Пеевски на какво основание той предлага себе си за премиер, той отговаря следното: „Казах, ако той не може да справи, да отида да му свърша работата. Аз мога да я свърша. Ако трябва, мога да отида за един месец да пробвам и ако нещата са по-успешни и рейтингът е по-висок, мога да остана“.

1 декември Ще имаме свои представители в регулаторите. За премиер няма отворен въпрос. В управлението и изпълнителната власт няма да се включваме, нито на ниво министри, нито на ниво заместник министри, коментира Пеевски след като трите формации, подкрепящи управлението се разбраха за създаване на регламент за назначениято в регулаторите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече