The Times: Авдеевка е на път да падне под руски контрол

0

Авдeевка, градът в Източна Украйна, в който се водят едни от най-интензивните боеве по време на войната, е на ръба на „неминуемо падане“ под контрола на руските сили. Като една от основните причини е липсата на боеприпаси, пише The Times, цитиран от Агенция „Фокус“.

В депеша на бившия кореспондент на британския вестник в Киев се посочва, че украинските войски, защитаващи фронтовата зона, са „лишени от боеприпаси“ и са затруднени в опитите си да отблъснат настъпващите вражески войници.

Недостигът на снаряди принуждава войници като сержант Тарас, с поизивна „Физрук“, 31-годишен миночистач да вземат невъзможни решения на живот и смърт. Войските са „обкръжени и с малко амуниции, тези елитни войски излизат да развалят Новата година на Путин“, пише The Times.

„През лятото имахме десет пъти повече боеприпаси, при това с по-добро качество“ е коментирал украинският войник. „Американските патрони се доставят на партиди с почти еднакво тегло, което улеснява коригирането на огъня Сега имаме снаряди от цял свят с различно качество, а получаваме само 15 за три дни. Миналата седмица получихме партида, пълна със сачми“, е споделил той.

Вместо да обстрелват руснаците веднага щом се приближат на разстояние, те трябва да изчакват, за да се уверят, че се насочват към позициите им, и да поразяват само големи групи, допълва The Guardian.

„Трябва да контролираме сектора си от 4 км разстояние, за да можем да убием няколкостотин руски войници, преди да стигнат до пехотата ни, и да вземем само няколко ранени“ е допълнил той. „Но без боеприпаси не можем. Когато става дума за двама или трима войници, вече не стрелям, а само когато ситуацията е критична, да речем десет момчета близо до нашата пехота. Ако патроните ни не са с еднакво тегло, следващият патрон ще прелети двеста метра покрай руснаците. И тогава вече ще е твърде късно“.

След публикуването на статията на The Times, на 8 декември руските войски са провели настъпателни операции близо до Авдеевка и са превзели пречиствателните съоръжения на града, посочи Институтът за изследване на войната (ISW).

Геолокационни кадри, публикувани на 8 декември, показват, че руските войски са напреднали към пречиствателната станция южно от Красногоровка (5 км северозападно от Авдиевка).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече