Черна седмица: Парламентът пак спря работа

0

Втори пореден ден парламентът не може да започне работа заради бойкот на политическите сили. В петък (15 декември) в ролята на саботьори влязоха ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС. Трите парламентарни групи не се появиха за пленарното заседание, блокирайки по този начин кворума му. В залата присъстваха само представители на „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“, но техните гласове (общо 68) не бяха достатъчни за откриване на заседанието, тъй като за тази цел се изисква присъствието на минимум 121 депутати.

Бяха направени два опита за събиране на кворум, но и двата бяха неуспешни.Това принуди председателят на Народното събрание Росен Желязков да разпусне депутатите заради липса на кворум.

В четвъртък (14 декември) се разви подобен сценарий, но тогава „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ блокираха работата на парламента като оградиха трибуната на Народното събрание и не позволиха достъпа на други депутати до нея. Като причина за демонстрацията БСП и „Възраждане“ посочиха незаконния според тях демонтаж на Паметника на съветската армия, а „Има такъв народ“ – бързането с промените в Конституцията. Опозицията се закани, че ще продължи с бойкота докато не бъде спряна процедурата по преместването на паметника.

Междувременно от проекторешение, внесено от лидерите на ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ Бойко Борисов и Кирил Петков в съучастие с председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски се разбра, че трите парламентарни групи не възнамеряват да работят днес. В документа, внесен в деловодството на Народното събрание, тримата предлагат този петък (15 декември) депутатите да почиват, а вместо това следващата седмица да заседават извънредно в понеделник и вторник, без да посочват причините за предложенията.

До края на пленарната сесия Народното събрание трябва да гласува поне няколко закона, които са ключови за приемането на България в Шенген. На първо място депутатите трябва да приемат на второ, а след това и на трето четене промените в Конституцията, които са едно от условията за страната, за да бъде приета в шенгенското пространство. Трябва да бъде коригиран и Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, за да бъде премахната таксата от 20 лв. за мегаватчас за пренос на газ през България, която носи риск Унгария да блокира приемането на България в Шенген.

До края на годината трябва да бъдат приети и трите законопроекта за бюджета – на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Държавния бюджет за 2024 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече