Христо Иванов: Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено

0

Искам България да продължи да има правителство в тази ситуация и поради факта, че основната логика на Конституцията е да има правителство. 

Това каза пред БНР Христо Иванов, лидер на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“.

„Това правителство е единственото, което в момента мога да си представя. То показа, че води до резултати. Когато има по-добра политическа алтернатива, аз съм готов тя да бъде обсъдена. И самата опозиция към момента не може да извади алтернатива и се отказаха от вотовете на недоверие, а обещаха“. 

Христо Иванов подчерта категорично, че за ПП-ДБ парцелирането на регулаторите на квоти не може да бъде определящ принцип:

„Нито може да бъде единствен принцип. Ние ще търсим начин в крайна сметка да наложим качество“.

Той посочи, че има парламентарна традиция и опозицията да бъде включена в тези решения:

„Смятам, че е разумно ние много внимателно да обсъдим нейното продължаване (на тази парламентарна традиция – б.р.). Внимателен съм, защото сме се разбрали две неща – че ще разговаряме за всичко след Нова година и че докато всичко не е договорено, нищо не е договорено“.

Всички разбираме, че това (изборът на състав на регулаторите – б.р.) ще бъде въпрос, който ще е с много голям залог и с много голямо напрежение, увери Иванов и добави:

„Убеден съм, че ако подходим рационално, не просто ще избегнем кризата, а ще покажем, че можем да произведем добри новини“.

По думите на Христо Иванов на шестима министри от кабинета „Денков“ са били искани оставките от партиите, които подкрепят правителството, и нито един от тях не е бил сменен:

Не бива да превръщаме тази изява в реална индикация за влияние и сила“

В предаването „Политически НЕкоректно“ Иванов коментира казуса с неизлъченото интервю на Петър Волгин с посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова и съмненията за намеса на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски – заради изразена от него публично позиция по темата :

„Всички трябва да разбираме, че е недопустимо политици да се намесват в програмата на БНР директно. Никой няма интерес да създаваме впечатлението, че има такава намеса, България няма интерес. Същевременно е много важно да установим, че когато става дума за Националното радио, а не някакво си радио, е много важно да има установени стандарти. При толкова разделено общество и толкова гледни точки – трябва да има ясни стандарти. За да стигнем до яснота какви са тези стандарти, приложими към конкретното интервю и казус, много е важно Програмният съвет на БНР да излезе с много подробен доклад по този случай. Било ли е съгласувано това интервю? Защо? С какви съображения? Ако съдържанието му по някакъв начин е било проблематично, на кои конкретни норми и стандарти то не е отговаряло. За да можем да видим дали наистина става дума за политическа намеса, или наистина има някакъв проблем“.

Според Христо Иванов трибуната на БНР е национален ресурс и как той се използва, трябва да бъде въпрос на ясни стандарти.

Иванов изтъкна, че и след евентуално изпълнение на задачите, които си постави правителството – влизане в Шенген и еврозоната и промени в Конституцията – то ще има смисъл да продължи да съществува заради това, че „дава възможност да се движим към налагане на някакви стандарти, свързани с налагане на върховенство на правото и създаване на институционална предпоставка за изчистване на корупционната среда„.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече