Поздрави от НС: Армия от митничари сурвака „Лукойл“ за ЧНГ

0

Парламентът сервира извънредна работа на Агенция „Митници“ – на 1 януари екипи на АМ ще трябва да се явят в „Лукойл Нефтохим“ – Бургас, за да направят пълни описи на наличните количества руски петрол и на вече произведените от него горива.

Инвентаризацията е залегнала в приетите набързо важни законови промени, с които в ускорени срокове ще бъдат затворени вратичките, превърнали бургаския нефтокомплекс в ключов клиент и диспечерски пункт за руския петрол.

От 1 януари влиза в сила забраната бургаската рафинерия да изнася продукти, произведени от руски „Уралс“, а от 1 март мощностите няма да имат право да преработват петрол с произход „Русия“.

Все пак депутатите решиха да дадат на предприятието гратисен период – след 1 януари 2024 г. то ще има право да реализира вече доставения руски петрол и произведените от него горива. Отсрочката е само за определени нефтопродукти и само ако се изнасят извън държави от ЕС.

Именно затова в последния момент проектът, фиксиращ сроковете за пълно изключване руския нефт, е допълнен със задачата за инвентаризиране на наличните количества. Което означава, че „армия“ митничари ще полагат извънреден труд в първия ден на новата година „на терен“ в бургаския нефтокомбинат.

Личи си, че депутатите не са стъпвали в предприятието колос, щом си въобразяват, че цялото описване на петрола и горивата може да приключи за един ден. Има реален риск служителите на митниците да не се справят в този кратък срок и да претупат работата, тъй като ще се наложи да проверяват огромни количество данни от измервателните уреди и да разчитат на документацията, която ще им предоставят от „Лукойл Нефтохим“.

АЕЦ „Козлодуй“ порасна с 1.5 млрд. лева

Парламентът одобри и важно решение, засягащо ядрената енергетика. Капиталът на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде увеличен с 1.5 млрд. лева. Средствата са необходими за изграждането на нови мощности на площадката край Козлодуй. Както е известно, депутатите вече гласуваха България да се сдобие с още два ядрени блока – седми и осми, от типа АР1000.

Краят на газовата такса

Народното събрание „отмени“ спорната такса от 20 лв. за мегаватчас, с която трябваше да се облага транзита на руски газ през България – по т.нар. Балкански поток. Таксата бе въведена през октомври, за да удари печалбите на руската „Газпром“, но бързо се разба, че е недомислица, че руснаците нямат намерение да плащат, а и България няма инструмент да я събира. Получи се и допълнително усложнение – Сърбия, Унгария и Австрия се разтревожиха, че таксата ще оскъпи доставките на руски газ. А Унгария дори заплаши, че ще блокира присъединяането на България към Шенгенското пространство. Управляващото мнозинство прецени, че няма нужда да упорства и реши да анулира газовата такса, въпреки че доскоро финансовият министър Асен Василев настояваше, че тя е важна за приходите в бюджета и може да се събира, пише „Сега“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече