Окончателно: Нидерландия ни отвори вратата за Шенген

0

Нидерландия окончателно премахна всички пречки пред пълноправното влизане на България в Шенген след дебат в парламента снощи, съобщи в петък БНР. Така парламентът одобри взетото по-рано от правителството на страната решение.

Внесено е било предложение страната ни да бъде допусната в Шенген само по въздуха, както иска и Австрия. То е събрало 59 гласа „за“ срещу 49 „против“. И макар да са преобладавали привържениците на частичното ни влизане, предложението е отхвърлено, тъй като не е събрало необходимото абсолютно мнозинство от 76 гласа.

Преди седмица правителството на премиера Марк Рюте реши, че България изпълнява всички изисквания за влизане в Шенген и изпрати писмо до парламента. Депутатите имаха три възможности – да подкрепят решението, да го отхвърлят или да не го разглеждат, което означава пълно съгласие с действията на кабинета.

По време на дебата обаче била внесена резолюция от създадената едва през лятото партия Нов обществен договор – четвърта сила в момента в Нидерландия. Тя подкрепя позицията на Австрия страната ни да бъде допусната в Шенген постепенно и първо само по въздуха.

Предложението обаче не събрало достатъчно гласове. Изненадващо Народната партия за свобода и демокрация на Марк Рюте гласувала „за“. Още по-изненадващо обаче, крайно дясната Партия за свободата, която взе най-много гласове на парламентарните избори преди месец, не гласува. Ако нейните депутати бяха „за“, позицията на Нидерландия щеше да бъде за влизане на България в Шенген по въздуха. Предложението щеше да събере 86 гласа при необходими 76.

Така Австрия остава единствената пречка пред пълноправното влизане на България и Румъния в Шенген.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече